Легенда в родните щанги бере душа

Легендата в българската и турската тежка атлетика Наим Сюлейманоглу е в кома. Това съобщиха турски медии, а на Facebook профила на Сюлейманоглу много негови привърженици пускат съобщения с молитви той да се оправи

Щангистът страда от тежка чернодробна недостатъчност и има спешна нужда от трансплантация. Според лекарите, ако не бъде намерен донор, Сюлейманоглу със сигурност ще умре.

Всъщност легендарният щангист е криел за болестта си доста успешно дори от семейството си, не само от медиите. Той е постъпил в болница още в началото на септември и е бил изписан предишната седмица, но състоянието му бързо се е влошило. Наим Сюлейманоглу е роден в българското село Птичар и израства в България. През 1983 година за пръв път подобрява световния рекорд в категорията си. През 1986 година емигрира в Турция, след като при Възродителния процес името му е променено на Наум Шаламанов и се превръща в един от най-изтъкнатите спортисти на страната. Той е олимпийски шампион през 1988 (Сеул), 1992 (Барселона) и 1996 година (Атланта). Сюлейманоглу слиза от подиума след Олимпиадата в Сидни, когато не успя в опита си да стане четирикратен олимпийски шампион.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене