Майстори на изделия от дърво

Юлия БАЙМАКОВА

На площад „Възраждане“ в Банско има една единстве­на сергия за изделия от дърво и тя е на семей­ство Райна и Верен Чучу­лайни. Тук могат да се видят хаван­чета, чинии, купи, солни­ци, свещни­ци, точилки, дъски за ря­зане, дъс­ки за сухи мезета, по­ставки за топли съдо­ве, поставки за бутилки, фруктиери, приспосо­бления за би­ене на мас­ло, софри и трикраки столчета, кръгове за месене и точене… От пръв поглед си личи пре­цизността на изра­ботката и трайността на изделията. Всички са на­правени от редки и твърди дървета – орех, ясен, дива череша, дъб.

– За да си доставим подхо­дящ материал, отиваме чак до гръцката граница – казва Райна. – Там дърветата рас­тат на чукарите и дървесина­та е по-издръжлива. Измер­ваме влажността и ако е над 10 %, изчакваме материалът да изсъхне. При положение, че е мокър, се налага да ча­каме цели 10-15 години, за да изсъхне по естествен път, защото сушенето в камера крие риск от усукване.

Прави ми впечатление компетентността на тази жена. Показвайки различни изделия, тя обяснява за вся­ко поотделно от какъв мате­риал е направе­но, като обръща внимание на цве­та и шарките на дървото. Ето тези светлока­фяви купички са от дива череша, шарените са от мраморен орех, има и от тъмен орех. С увлече­ние тя разказва за целия процес на обработка, за да стигне до екоматериалите, с които накрая обработват съдо­вете за хранене. В разказа и се до­лавят привърза­ност и любов към всичко, което тя и мъжът и сътворя­ват.

– И двамата ми дядовци са били дърводелци – ка­цари, и са ходе­ли по панаирите. Може би затова винаги съм усе­щала дървото като живо – обяснява Райна.

Отдавна семейството на Райна и Верен е свързало живота си с моделиране на дървото. Отдавна е почув­ствало неговата сила, уюта, който то създава, радостта, с която дарява хората. В нача­лото са имали фирма за ме­бели, но по-късно са решили да правят изделия за бита. Сами са отъпквали пътя си, сами са решавали какво и как да правят. Единствено за изработ­ването на чаши е тряб­вало да се посъветват. Помогнал им известният стар майстор от Банско Георги Ушев. Той им по­казал как да изработват чаши тип ма­настирски.

СЕМЕЙСТВОТО И ДО ДНЕС МУ Е БЛАГОДАР­НО,

и то не само за показано­то, а и за ви­соката оцен­ка, която им е дал: „Аз виж­дам във вас много хляб!“

Бай Георги Ушев отдав­на не е меж­ду живите, но семейството, което той е насърчил, продължава да възражда стария занаят. Наред с другите изделия, то изработва различни видове чаши, включително и потири, които се използват за при­частия. През годините съпру­зите са правели аксесоари, предназначени за Арбанаси и за наши черноморски ку­рорти. От онова време в тех­ния дом е запазена кокетна дървена количка за сервира­не.

Райна и Верен постоянно се стремят да разнообразя­ват асортимента от изделия, които изработват. В тази дейност водеща е ролята на жената. С богатата си фанта­зия Райна предлага някаква новост, следва обсъждане в семейния съвет, понякога и разгорещен спор, но накрая резултатът е налице. Довол­ни са и те, и клиентите им.

Напоследък като че ли най-много се купуват хаван­четата. Те са от орех и затова се отличават с голяма трай­ност. Много от тях изпълня­ват предназначението си чак в Америка, а собствениците им се обаждат, за да изразят своето задоволство.

ИЗДЕЛИЯТА НА СЕМЕЙСТВО­ТО СА ОДОБРЕНИ И В ПОЛША, КЪДЕТО ТО Е УЧАСТВАЛО В ИЗЛОЖЕНИЕ.

Имам възможност да раз­гледам и работилницата, в която се раждат изящните предмети от дърво. Тя не е голяма, но има всичко необ­ходимо за обработка на ма­териала – банциг, 5 – опера­ционка, дървен струг, който е създаден по някогашния почин „Направи си сам!“ Стопа­нинът го е измай­сторил от две букови греди и мотор от … обик­новена пералня. Останали­те операции – шлайфане, допробиване, намазване с восък, се извършват ръчно. Преди години семейство­то е имало идея да направи някои промени в къщата си, за да може всеки, който се интересува от обработка на дърво, да наблюдава целия процес. За съжаление идеята не е била одобрена от съот­ветната общинска служба. А това би било една необичай­на атракция, която безуслов­но би привличала интереса на гражданите и гостите на Банско!

Днес, когато китайските стоки заливат пазарите в света, много хора пред­почитат из­делията от бамбук, кои­то са по-ле­ки и по-ев­тини. Има обаче и це­нители, кои­то държат на трайното и изпитаното. Именно те възнаграж­дават труда на майстори като Райна и Верен Чучу­лайни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене