Л. Татарски даден на ДАНС за сделка с 16 дка в с. Баня

любен татарски

Сдружение „Баненска буна 2011“ твърди, че не изпълнени обещания от купувача „НЕВЕЛ-П“ ЕООД общината е загубила над 4 млн. лв.

Скандлна сделка на бившия разложки кмет, сега депутат от ГЕРБ, Любен Татарски изплува в жалба до ДАНС – София. Тя е внесена на 30 март 2014г. от сдружение „Баненска буна 2011“. Според сигнала се късае за продажба на 16, 189 дка земя, частна общинска собственост, в местността Рупоница, до плажа на с. Баня. Този терен през януари 2006 г. кметът Татарски продава на софийската фирма „НЕВЕЛ-П“ ЕООД с управител Емилия Ма­ринова Панова. Продажната цена на парцела според до­кументите е скандално ниска – едва 358 590 лв., което е приблизително по 20 лв. квадратния метър. Според сигнала към онзи момент земята в Баня се е търгувала 10 пъти по-скъпо.

Силно занижената стой­ност на терена обаче е само част от загубата на разложа- ни от сделката. Другите вре­ди идват от анексите в дого­вора за покупко-продажба, който е под №007/ 12.01.2006 г. Според точка 9 на глава II „Права и задълже­ния“ „НИВЕЛ-П“ се задължа­ва да направи инвестиция в размер на 5 500 000 евро за първите 3 години след при­добиването на имота, да пос­трои цялостен рекреационен комплекс със СПА център и прилежащата му инфрас­труктура и да открие 45 ра­ботни места. Сред другите „бонуси“ за курортното разложко село, които столична­та фирма обещава, е да из­гради водопровод и канали­зация в района, като за своя сметка ги свърже към мрежа­та на селото, както и да из­гради ново каптажно съоръ­жение, пътища и да ремон­тира съществуващия път към обещания СПА комплекс.

Крайният срок на заложе­ната инвестиция от 11 млн. лв. изтича на 12.01.2009 г., но купувачът и до момента не е направил 1 лев вложение в терена и той все още е пус­тееща гола поляна. Естестве­но, няма и разкрити работни места.

Съгласно раздел „Отго­ворности“ към договора оба­че продавачът, тоест общи­на Разлог, има право да предяви претенции при неиз­пълнение на ангажиментите от страна на купувача. Неус­тойката, която фирма „НЕ- ВЕЛ“ ЕООД дължи на община Разлог за неизпълнената ин­вестиция, е 1% от разликата между предвиденото вложе­ние от 5,5 млн. евро и реал­но направените инвестиции. Понеже инвестиция няма, на 13.01.2009 г. фирмата е трябвало да плати на общи­ната неустойка от 55 000 ев­ро, при това без да пада за­дължението й да си построи СПА комплекса. Парите оба­че не са платени. С договора „НЕВЕЛ“ се е задължила и на втора неустойка – в размер на 150 % върху средната ра­ботна заплата за всяко неосигурено работно място. При средна заплата от 500 лв. то­ва прави още 33 750 лв. Тях столичната фирма също не е платила. Като се прибави и ниската цена, на която общи­ната е продала 16-те дка, та­ка само от тази сделка разложани са загубили над 4 100 000 лв.

Всичко това намирисва на корупционна схема, кон­фликт на интереси и злоупот­реба с власт в едно село, из­вестно както с минералните си извори, така и с апетити на мастити бизнесмени и по­литици, включително и на президента Плевнелиев, към придобиване на недвижима собственост и строителство­то на вили, пише в сигнала си до ДАНС председателят на „Баненска буна“.

„Запознат съм с договора, но е абсурдно твърдението, че през 2006 г. земята в с. Баня се е продавала по 200 лв./ кв.м, продажната цена по сделката си е съвсем нормал­на“, коментира кметът на Раз­лог Красимир Герчев. Той уто­чни, че община Разлог е нап­равила всичко възможно, за да защити интересите на разложани – предшественикът му Л. Татарски е задържал депо­зита от 35 515 лв., внесени от фирмата преди осъщест­вяването на сделката. Пове­че пари обаче не било въз­можно да се съберат от фир­мата предвид настъпилата

тежка икономическа ситуа­ция. „Въпреки това договорът заедно с цялата преписка по него е подаден в прокурату­рата“, заяви разложкият гра­доначалник.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене