Започна разчистването на овъглената гора над Кресненското дефиле

За възстановяването на гората ще са нужни 50 години

Започна прочистването на хилядите декари опустошена гора над Кресненското дефиле. Процесът ще отнеме около две години, а самото възстановяване на гората поне 50 години.

Засегнатите горски площи са близо 11 хиляди декара. По предварителни изчисления това са около 60 хиляди кубика дървен материал.

След опустошителния огън, в гората – влязоха резачките. Рязането на овъглените дървета от последните два пожара в района ще продължи през идните две години.

„В общи линии около 60 000 кубика дървен материал, който може би не е изцяло засегнат. Тепърва предстои да се извърши инвентаризация подробна, което ще рече да се опишат всички насаждения“, коментира Иван Панталеев, директор на „Горско стопанство“ – Кресна.

Прочистването започна от изгорелите от преди месец територии, които бяха покосени отново и от пожара преди дни. Работата ще е тежка и продължителна, разказват от Горското стопанство в Кресна.

На практика от засегнатите близо 11 000 декара гора, едва две хиляди могат да се възстановят. За останалата територия предстои залесяване, след като гората се прочисти от изгорялото. Местните животновъди, обаче не знаят какво предстои за тях.

От Пътната агенция обявиха, че отпускат 1 млн. лева за залесяване над Кресна.

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене