Съветниците в Сатовча гласуваха как да се покрият разходите по изграждането на депото край Барутин

Общинският съвет в Сатовча гласува предложението на кмета на общината – Арбен Мименов, относно кандидатстването по проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за нуждите на общините от Регионална система за управление на отпадъците – Доспат.

Решението бе взето с пълно мнозинство от 14 гласа „за“, без „против” и „въздържал се“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.”

На база констатациите в обобщено становище на експертна група по проекта за предоставяне на доказателства за наличие на финансов ресурс съветниците в Сатовча гласуваха как да бъдат осигурени необходимите средства за покриване на недопустимите разходи, в това число и за ДДС, както и разходите за собствен принос и първоначалните допустими разходи.

От отчисленията по чл. 20 от Наредбата за реда и начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изискани при депониране на отпадъци, да бъдат осигурени средствата за първоначалните допустими разходи по проекта преди възстановяването им от оперативната програма.

Допустимите разходи по проекта, които няма да бъдат финансирани от програмата, да бъдат от собствения принос.

Регионалното депо ще събира отпадъците на общините Доспат, Девин, Борино, Сатовча и Сърница.

Целта на процедурата е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене