Парис и Барса са новите лешояди шпиони в Кресненския пролом

Пет белоглави лешояда пристигнаха от зоопарковете в Париж и Барселона за програмата в Кресненския пролом. Те са млади птици, излюпени и отгледани на затворено, които ще изпълнят много важно мисия за превенция на нелегалното залагане на отрови. 

Две от птиците бяха освободени от волиерата на Фонд за дивата флора и фауна край село Ракитна. Лешоядите са кръстени на зоопарковете, които ги дариха, а именно – Парис и Барса.

След отравянето на колонията в Кресна през март 2017 започна поставянето на GPS/GPRS предаватели и „вербуване“ на белоглави лешояди, с които се следи къде ходят и се установяват опасните за тях места и ситуации.

„Мястото на локация пристига до нашия екип през 10 минути. При съмнения за тровене или бракониерство, то се посещава веднага, а институциите се сезират мигновенно. В момента в Пролома има пет лешояда с предаватели, които следим своевременно. Изненадващо техните данни разкриха нова гнездяща колония на белоглав лешояд в Македония. Тя е позната на орнитолозите от началото на 80 години на XX век, но по-късно изчезва“, коментираха от Фонда за дивата флора и фауна.

Дейностите за преотвратяване отравянето на диви животни са част от проект „Светло бъдеще за черния лешояд“. Проектът обединява усилията на партньори от четири европейски страни – Зелени Балкани – Стара Загора и Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) от България, Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия.

Той предвижда възстановяването на черния лешояд в България, с внасяне и освобождаване на птици от Испания, подобряване на условията за гнездене и хранителната база, подпомагане на местните животновъди, намаляване на заплахите и развитие на националните капацитети.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене