Вековна църква събира българи и руснаци на храмов празник в село Илинденци

Стотици миряни ще присъстват на тържествената служба в църквата „Света Великомъченица Марина” в село Илинденци. Храмовият празник е на 17 юли, а на него ще дойдат и няколко семейства от Русия, които от години живеят в селището.

„Вярвам, че и те ще уважат празника на тази вековна църква, съществувала още от римско време. При падането ни под турско робство храмът е превърнат в джамия, но след освобождението минарето е съборено и отново е отворила врати като църква”, заяви отец Георги Сарадинов, който служи в светата обител от 1973 година.

Той разкри, че името на храма е „подсказано” от самата църква. На първата икона на северната стена, до иконостаса, бил изобразен ликът на света Марина.

„Освещаването на църквата бе направено от покойния владика Пимен през далечната 1960 година. Моята мисия като млад свещеник бе да осигуря средства за облагородяването на двора, за ремонт на молитвения дом. Най-важно бе обаче да изографисаме целия храм. Художник работи тук цели 6 години – от 1981 до 1987 година”, разказа божият служител.

Навръх храмовия празник идват стотици миряни не само от община Струмяни, но и от съседните общини. По традиция в последните 15 години пристигат 2 автобуса с поклонници чак от град Петрич.

„След службата, по обяд ще бъде раздаден на всички курбан, който ще бъде осветен от мен и останалите свещеници”, допълни отец Георги.Kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене