Антирекорд регистриран на матурите в Югозапада – 0 точки и по двата предмета

Среден успех 3 по математика и 4 по БЕЛ са постигнали седмокласниците от Кюстендилска област по време на външното оценяване тази година. Това показват данните на образователното министерство.

Ниските оценки по двата предмета се противопоставят на отличното представяне на четвъртокласниците от региона, които попадаха в топ 3 на учениците с най-добри резултати в България от изходните нива, коментираха преподаватели от Кюстендил.

„Не мога да си обясня къде се къса нишката, но от резултатите ясно се вижда, че децата в седми клас масово са били затруднени на изпита по математика”, коментира математичката Евгения Георгиева.

Думите й се потвърждават от факта, че един седмокласник от област Кюстендил е с антирекорд – 0 точки и на двата изпита – по български език и литература и по математика. С 0 точки по български език и литература са двама ученици, а по математика – 6-има ученици.

Най-висок резултат по български език и литература – 95.50 точки, е постигнат само от един ученик. Един ученик има максимален брой точки – 100 по математика, показват още данните на образователното ведомство. Среден брой точки за областта от изпита по БЕЛ – 47.87, и среден брой точки за областта от изпита по математика – 28.89.

Сравнението с постигнатото през 2015/2016 учебна година показва повишаване с 8.87 точки по български език и литература и едва с 0.89 точки по математика, но това не е достатъчно да се каже, че образованието ни е на добро ниво, даже на средно ниво не сме, коментират педагози от Кюстендилско, притеснени от резултатите.

Заради ниските оценки „влизането” в елитните училища на региона е изключително лесно, който е изкарал оценка, различна от „слаб”, влиза там, където е пожелал, коментират родители на седмокласници.

Дали ще има закрити паралелки и къде ще бъдат те ще стане ясно в края на юни, тъй като от 16 до 22 юни се подават документи за участие в първи етап на класиране за прием в VIII клас, обявиха от РУО – Кюстендил. Очакванията са да има доста непопълнени паралелки заради двойките, изкарани от кандидат-гимназистите на външното оценяване.

ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене