Приключи Международният фестивал на детско-юношеската забавна песен „Изгряват звезди“ – Петрич

Тази година това бе XVII-то поредно издание на проявата, която събра талантливи млади изпълнители от цялата страна и чужбина

Сред 108-те участници бяха деца освен от Петрич, още от София, Пловдив, Сливен, Велинград, Русе, Лом, Хисаря, Свищов и други градове. Международен привкус на събитиетоа придаде за поредна година изпълнители от Италия, Русия, Естония и Казахстан.

Журито на фестивала традиционно бе оглавено от композитора Хайгашод Агасян, а останалите професионалисти, които изслушваха и оценяваха участниците бяха – вокалният педагог и организатор на международния фестивал „Път към звездите“ в Санкт Петербург, Русия – Ирина Савенкова, вокалният педагог и директор на международен конкурс „Северно сияние“, Русе – Вили Икономов, композиторът Валентин Пензов, и композиторът от Петрич – Светослав Лобошки.

Конкурсът се проведе на изключително високо ниво, гарантирано от добре подготвените изпълнители, много от които, въпреки крехката си възраст, вече са лауреати на повече от един престижни международни фестивали. В конкурсните дни – събота и неделя – участниците се състезаваха с изпълнения на две песни, от които едната – задължително на роден език, а втората – по избор. От откритата трибуна на градския площад прозвучаха изпълнения, които впечатлиха и предизвикаха аплодисментите както на членовете на журито, така и на публиката.

Гала концертът и награждаването на лауреатите на фестивала се проведе вечерта на 5 юни и бе заснет и директно излъчен от ТВ „Родина“. От трибуната на фестивала специален поздрав към участниците поднесе от името на Общинското ръководство Илияна Попова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“. Тя връчи и специалната награда на Кмета на община Петрич, Димитър Бръчков. Тя бе спечелена от Димитрия Николова от град Пловдив.

Фестивалът „Изгряват звезди“ се провежда за поредна година с подкрепата и финансиране от страна на Община Петрич, както и на редица фирми и неправителствени организации като Ротари клуб – град Петрич, транспортна фирма „Италтранс“, Хотелски комплекс „БАЦ”, фирма „Стримона” ЕООД, Винарна „Манолев”, комплекс „Авалон”, магазин „Мечо пух” и Клуб по екстремни спортове и планинско колоездене „Белла Екстрийм”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене