МОН с пореден експеримент, тества учениците могат ли да се образоват без учебници

10 дни преди края на учебната година Министерството на образованието и науката сюрпризира петокласниците с нов вид изпит – по география и икономика. Така след националните външни оценявания на четвъртокласниците и седмокласниците, по дигитални компетентности в 10-и клас и държавните зрелостни изпити в 12-и клас, просветното министерство реши да спретне едно НВО и на учениците в 5-и клас.

Съобщението на МОН от 5 юни гласи, че 6000 петокласници ще се явят на външно оценяване по география и икономика на 7 юни 2017 г. /вчера/. Изпитът, наречен “измерване”, се провежда в 215 училища от всички региони в страната, избрани на случаен принцип. Тестът е 50 минути и е от 25 задачи, 18 от които с избираем отговор и 7 със свободен. Основната му цел според мотивировката на МОН е “да установи какви знания са усвоили учениците, дали разбират материала и дали могат да приложат наученото”. Друга цел била “мониторинг на образователния процес, за да бъдат приложени мерки за подобряване качеството на образованието”.

“На база резултатите от външното оценяване МОН ще направи анализ до каква степен децата покриват очакванията от обучението по география и икономика, определени в новата учебна програма за пети клас. Няма да се правят съпоставки на ниво регион, училище, отделен клас или ученик. Децата няма да получават текущи оценки, които да бъдат вписани в бележниците им. Анализът на резултатите има за цел да разкрие връзката между обема на учебното съдържание и образователните изисквания на новата учебна програма”, уверяват от ведомството.

Най-потърпевши от образователната реформа са именно петокласниците. Те заедно с първокласниците са първите випуски, които от учебната 2016/17 г. започнаха да учат по нови учебни програми, но за съжаление със стари учебници /с изключение на историята за 5-и клас/, тъй като нямаше време за издаването на нови. Хиляди учители бяха подложени на изключителен стрес и напрежение и положиха неимоверни усилия да образоват учениците и без адекватни на програмата им учебници.

„То не беше принтене, търсене на допълнителни материали, хаотично разпилени уроци по новата програма в старите учебници… На децата също не им беше никак лесно. Още повече че адаптацията в 5-и клас е трудна – влизат нови предмети и учители, в момента наистина са преуморени. И за капак на всичко, МОН реши да прави национално външно оценяване, измислено в последния момент“, коментираха учители.

Те анализираха, че след като целта на въпросното НВО е да провери дали учениците се справят с новата учебна програма, то това значи, че МОН всъщност тества дали децата могат да се образоват и без учебници.

Всъщност Министерството на образованието е взело решение за изпита едва на 2 май, и то без да обявява намеренията си предварително. Седмица по-късно, разбирайки за плановете на МОН, образователни специалисти се опитват „да налеят здрав разум“ на експерти в министерството, като горещо ги съветват и им препоръчват да не провеждат това НВО, но просветното ведомство остава непреклонно.

Измисленото в последния момент национално външно оценяване породи вълна от недоволство и критики. Освен че коментираха помежду си, редица педагози изразиха недоволството си в писмен вид във Фейсбук страницата на министерството.

„МОН е като научен експериментален фонд за европейски средства, в който дъно няма! Експериментите продължават и в шести клас! Не се чудете откъде идва агресията у децата!“, написа гневна учителка и поздрави Министерството на образованието с култовата песен на британската рок група „Пинк Флойд“ „Тухла в стената“ /Another Brick in the Wall/.

Други нейни колеги пък иронично препоръчаха на МОН да направи едно външно оценяване и в 1-и клас, както и да спусне останалия материал, който се изучава до осми клас, в програмата за пети клас.

Всеобщото мнение бе: Побъркахте децата и родителите.
Сред 215-те училища, определени за „изследването“, имаше и над 10 от област Благоевград, като на вчерашното национално външно оценяване се явиха около 300 петокласници в Пиринско.

„Всичко мина нормално и спокойно, нямаше проблеми“, коментираха директорите на СУ „Св. св. Паисий Хилендарски“ в с. Струмяни Лиляна Велкова и на петричкото III ОУ „Гоце Делчев“ Цонко Манчев.

Недоумение буди фактът защо за тестване на знанията на петокласниците е избрана точно географията, а не други предмети – например български език и литература, или пък математика, по които от тази година също се учеше по нови учебни програми със старите учебници.

Неясно остава още защо експертите са се спрели на нова матура, при положение че изходящото ниво по съответния предмет дава ориентировъчно същата информация за придобитите от учениците знания.
КИРИЛКА СТОЕВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене