Изграждат подпорна стена срещу наводнения на река край Струмяни

Община Струмяни ще спира наводненията с изгаждане на подпорни стени. Това ще се случи по проект с македонската община Карбинци за предотвратяване на наводненията и смекчаване на последиците от природни и причининени от човека бедствия. Целта е да се реши проблемът с високите води в трансграничния регион, в който живеят почти 8000 души.

Ще се направят корекции на коритата на реките Козячка и Шашка по проект „Защита на населението в общините Карбинци и Струмяни и предотвратяване на щетите от наводненията”. Той е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-БЮР Македония 2014 — 2020 г.

Установено е, че коритото на река Шашка в нашата община е нарушено след направени проучвания и анализи. Това създава опасност от бедствия.

Ще се изградят защитни стени, ще се почистят речните корита на Козячка и Шашка, ще се вдигнат и подпорни стени по двата им бряга. Предвидено по проекта е повишаването на капацитета на представители на общинските администрации, на експерти от други институции, на местните жители, сред които младежи, роми, хора с увреждания. Те ще се запознаят с прилагането на новите технологии за управление на бедствия. Ще разберат как да си партнират и каква е тяхната роля за предотвратяване на наводнения. Щ

е се извършва редовно наблюдение на състоянието на речното корито, което ще се почиства периодично. Резултатите от наблюденията ще се съобщават своевременно на компетентните органи, които отговарят за предотвратяването на наводнения.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене