Певица от Банско представи Пиринско в престижен песенен конкурс

Кристина Кацарова от град Банско огласи с песента си „Я слушай, Яно, мори“ култовото Първо студио на БНР. То събра на галаконцерт лауреатите на националния песенен конкурс „Млади фолклорни таланти“, организиран за 17-та поредна година от предаването „Рано в неделя“ по програма „Хоризонт“ на БНР. Това съобщи за „Илинден прес“ фолклористът Димитър Тренчев. Той от години следи авторитетния конкурс и като човек с пирински корени не скри съжалението си, че гласовитата банска девойка е била единственият представител на селищата от Пиринската фолклорна област.

Фолклорният експерт подчерта, че Кристина Кацарова е сред възпитаниците на перспективния певец, инструменталист и аранжор Марин Бърдарев от популярната мъжка певческа група „Бански старчета“. Тренчев припомни, че след участието през 2015-та година на младежката формация „Бански аджамии“ с ръководител Атанас Янчовичин сегашният успех на Кристина Кацарова е поредният отличен атестат за гласовете на митичната банска песенна школа.

„Разбира се, този успешен цикъл е атестат и за печелившия дейностен модел на наследствена приемственост, прилаган от сегашните музикални педагози на Банско“, категоричен е фолклорният специалист. Той не пропусна да отбележи, че на концерта на лауреатите е прозвучала още една песен от Пиринска Македония. Ученичката на Биляна Соколова, талантливата Зорница Димитрова от София се е представила с песента „Ой, малай моме“.

За автентичното звучене на песните на даровитите деца на България неоценима роля е изиграл и музикалният съпровод на камерната формация от оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов.

„Неговата творческа звезда изгря на времето на подобен конкурс – Димитър Христов беше лауреат на варненския фолклорен фестивал „Диньо Маринов“, който е най-дълголетният детски фолклорен форум в България“, припомни Димитър Тренчев като завършек на своя разказ за XVII-я детски национален конкурс „Млади фолклорни таланти“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене