Ексметът на Белица на прокурор! Сметната палата го „захапа“

Сметната палата вчера даде на прокурор бившия кмет на община Белица Ибрахим Палев заради зимното поддържане на общината за периода от 01.01.2013 г. до 31.12.2014 г.

Одитът е извършен едновременно в 11 общини на областите Смолян, Пазарджик, Пловдив, Бургас, Благоевград, Перник, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Кюстендил и Сливен, които са изразходвали за зимното поддържане и снегопочистване на общинските пътища повече от 100 хил. лв. – сума, значително превишаваща размера на трансферите, предоставени на останалите общини в съответната административна област.

Сред всичките тези 11 общини одитът е откроил малката планинска община Белица като „отличник” по закононарушения, неправилно водени сметки, липсата на контрол върху разходването на средствата, надписване на дейности, опорочени процедури по избор на изпълнител и др. Свидетелство за това са огромните пасажи, които одиторът е изчистил като текст от доклада за Белица, позовавайки се на чл. 58, ал. 3 от Закона за Сметната палата, съгласно който тя не може да огласява данни до приключване на наказателното производство.

От незаличения текст става ясно, че през двете години Белица е харчела по 164 400 лв. за зимно поддържане и снегопочистване. Парите са пристигали редовно по сметката на общината като целева субсидия и са харчени до стотинка. Информацията как точно е ставало това обаче тепърва ще се чете и обмисля от прокуратурата.

В държавното обвинение е и решението на екскмета Палев през 2012 г. да сключи в договора за зимно поддържане наред с дейностите „Почистване на пътното платно от сняг и лед“; „Опесъчаване на пътно платно със специализиран автомобил“; „Опесъчаване на пътно платно с бордови автомобил“ и „Изсичане на храсти”, още и „Изсичане на дървета край пътя”. Добавката е дала картбланш на фирмата, сключила договор за зимно поддържане на общината, да отреже 44 дървета край пътя, при което тя хем е взела дървесината, хем е получила за тази „услуга” 6733,76 лв. Според Сметната палата при снегопочистването е позволено само отстраняването на храсти край пътя, които пречат на снегопочистващите машини да преминават, но до момента никой управник не си е позволил да разчиства пътя на колите, режейки дървета.

Заедно със засекретения доклад за Белица Сметната палата е изпратила в прокуратурата и огромна папка с над 50 констативни протоколи, платежни нареждания, заповеди на кмета, трудови и граждански договори и др. Справка в Агенциата за обществени поръчки показва, че през този период община Белица е сключила комплексен договор с предмет „Сметосъбиране и сметоизвозване, поддържане чистотата на териториите за обществено ползване, поддържане на паркове, зелени площи и озеленяване, зимно поддържане и снегопочистване на територията на община Белица” на стойност 1 235 000 лв. без ДДС с регистрирания във Видин ДЗЗД „Еко Мусала Консорциум“. Срещу огромната сума видинското обединение е поело скромния ангажимент да извозва сметта до Разлог, да поддържа чисти парковете и мие улиците и тротоарите, да ги чисти от сняг и лед, и да премахне образуваните микросметища.

Поради факта, че това все пак е било преди 3 г., Сметната палата не е успяла да установи как точно е изпълнено заданието, но сега прокуратурата ще има възможност да провери сметките.

Нарушения са открити и при зимното почистване в община Перник, която през 2013 г. е изразходвала 230 082 лв. за зимно поддържане, а през 2014 г. – 183 7441, 62 лв. И тук има много бели петна, останал е обаче текстът, че през одитирания период не са предприети действия за планиране на обществени поръчки, свързани със зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища, в т.ч. и чрез публична покана. На 25.01.2013 г. общината например открива процедура за определяне на изпълнители на дейността по зимно поддържане на пътищата в Перник с рекордната прогнозна стойност на обществената паръчка 612 500 лв. без ДДС. Обявлението за поръчката е изпратено в Агенцията за обществени поръчки за вписване 33 дни преди крайния срок за получаване на офертите, но неясно защо не е изпратено за публикуване в „Официален вестник“ на ЕС, въпреки че прогнозната стойност надхвърля почти двойно определения праг от 391 160 лв. Сред многото нарушения по тази процедура е и това, че след приключването й общината освобождава гаранциите на двама от участниците, но на други двама – отново по неизвестни причини, отказва да ги освободи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене