Стотици миряни ще се съберат на храмов празник в Струмяни

Стотици миряни ще уважат храмовия празник на църквата „Свети свети Константин и Елена” в село Струмяни тази неделя. Празничната света литургия ще започне в 08,00 часа на 21 май. Свещеници ще осветят курбана, който ще се раздаде на поклонниците в 13,00 часа.

Светата обител е сравнително нова. Началото е поставено на 21 февруари 1992 година, когато Учредителното общо събрание взема решение за предоставяне на общински парцел в селото за строежа на църквата и избира първото църковно настоятелство. На 22 март 1993 година е направена първата копка за строителството на храма, която е съпроводена с тържествена служба, водена от тогавашния митрополит Пимен. Църквата е еднокуполна, с вградена в нея камбанария, с два входа – южен и западен. Строителството се изпълнява от майстори, но помагат и местните жители.

Освещаването на храма е извършено на 18 октомври 2003 година от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил. Със средства, събрани по дарителски път, църковната камбана е закупена още през 1968 година. Поради липса на църква тя е била окачена на черница в частен парцел, собственост на Йордан Милев. От дървото биела камбаната чак до 1998 година, когато е преместена в изградената църковна камбанария.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене