Тютюнджии от Вълкосел чакат 1 милион лева от гръцка фирма

Тютюнджиите в Пиринско масово са сключили договори с по 2-3 фирми за предаване на продукцията от тазгодишната реколта. На практика стопаните ще видят кое дружество дава най-добра цена и плаща веднага, за да му дадат произведения тютюн.

По този начин те ще се застраховат, че със сигурност ще вземат парите си, след като и тази година останаха излъгани от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис”, която все още не им се е издължила за взетата продукция от 2016 година.

Само в сатовчанското село Вълкосел гръцката фирма дължи пари на 180 тютюнопроизводители, за 150 тона тютюн дължимата сума е почти един милион лева. Затова земеделците правят по 2-3 договора.

Месните тютюнджии са категорични, че търпението им към гръцката фирма се изчерпва. Те стягат бунтове, ако до края на този месец не си получат всички пари. „Живеем без пари, на вересия сме месеци наред, разчитаме на помощ от свои близки, които са на гурбет в чужбина. Положението е нетърпимо. Дано гърците ни платят до края на май”, споделят стопани от община Сатовча.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене