Щрихи из живота на ансамбъл „Танец“

 Юлия БАЙМАКОВА

По повод 114–та годишни­на от гибелта на Гоце Делчев в града, носещ негово­то име, гостува Нацио­налният ансам­бъл за народни игри и песни на Ма­кедония „Танец“. Въпре­ки голя­мата си заетост, негови­ят ди­ректор Зоран Джор­лев беше любезен да отговори на въпроси специално за читателите на вестник „Топ Преса“.

– Ансамбъл „Танец“ има 68-годишна история. Колко концерта е изнесъл той до­сега?

– Вече над 8 хиляди кон­церта пред около 8 милиона зрители. Ето и още някои числа – танцьорите в ансам­бъла са 48, оркестрантите – 19, а певците са 15 (10 мъже и 5 жени). Разбира се, не може и без администрати­вен и технически персонал. Аз имам двама помощници.

– Вие сте директор на ан­самбъла. Бихте ли сподели­ли как планирате неговата дейност?

– До края на месец юни правим план за следващата година. Турнетата договаря­ме заедно с мениджъра. До края на декември вече зна­ем с какви средства ще раз­полагаме догодина. Длъжни сме да изпълним планира­ното. Ако се наложи, можем да договаряме и допълни­телно, но планът е задължи­телен.

– Интересно е да научим как протича един обикновен работен ден на артистите от ансамбъла.

– Задължителното работ­но време е от 9. до 13. часа. Всеки, който желае, може да работи допълнително. Базата е на разположение от 7. до 17. часа. През пър­вия час танцьорите правят гимнастика. За вокалните изпълнители работният ден започва с разпяване. Преди тур­нета нямаме допълнител­но натовар­ване, защото всички сме достатъчно опитни.

– Прави много силно впечатление, че танцьорките от ансамбъ­ла през цялото време играят на пръсти. Специално ли ги обучавате на това?

– При нас постъпват мно­го добре подготвени кадри. Ние имаме отдавна устано­вен начин на подбор. Взема­ме най-добрите изпълните­ли от различните фолклорни състави. Аз от седем години съм директор и досега съм назначил 36 артисти. Много важно е кандидатът да бъде не само добър танцьор, певец или инстру­менталист, но и добре възпи­тан човек. Ние гастролираме в чужбина и тряб­ва във всяко отношение да сме на ниво. Важно е и дали съответният кандидат се вписва в колек­тива. С други думи, обръща­ме много сериозно внима­ние на селекцията.

– Ансамбъл „Танец“ не­веднъж си е партнирал на сцена с Неврокопския ан­самбъл за народни пени и танци. Какво е мнението Ви като специалист за това партньорство?

– Неврокопският ансам­бъл много професионално се посвещава на работата си. При вас има отлични пе­вци. Ансамбълът прави го­лямо впечатление и аз вина­ги го препоръчвам.

– За кой път сте в град Гоце Делчев? Харесва ли Ви тук?

– Това ни е третото идва­не за четири години. Градът много ми харесва, защото е чист и мирен. Народът ми допада.

– При сегашното си госту­ване в България ще посети­те ли и други градове?

– Този път не предвиж­даме посещение на други населени места. Идваме с конкретна задача – да на­правим съвместен концерт с Неврокопския ансамбъл в па­мет на Гоце Дел­чев и на други ге­рои. Концертът се казва „Песни за юнаците“. От наша страна ще участват солист­ката Сузана Спасовска, жен­ската и мъжката певческа група, инструменталистите.

– Какви изяви предсто­ят на ансамбъл „Танец“ в най-близко бъдеще?

– Ще участваме във фес­тивал по случай 100-годиш­нината на черногорския ансамбъл. Предстои да от­крием Балканския фестивал за народни песни и танци в град Охрид.

За тази година е планира­но посещение в Китай. Ще имаме и много концерти в Македония.

– Няма съмнение, че ще продължавате да радвате зрителите с изпълненията си.

– Благодаря!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене