Добрият пример! Разностранните интереси на една седмокласничка – Елена Бозукова!

Юлия БАЙМАКОВА

Spelling Bee е едно от най-силните състезания по английски език, организира­но от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС“ в партньорство с Фондация „Америка за Бъл­гария“, посолството на САЩ и под патронажа на Минис­терството на образование­то и науката. Тази учебна година участниците в него бяха около 6800 ученици на възраст до 14 години от 274 училища в цялата стра­на. Абсолютен първенец от Благоевградска област стана седмокласничката от гоцеделчевската приро­до-математическа гимна­зия „Яне Сандански“ Елена Бозукова. След като победи достойната конкуренция в своето училище, Елена по­каза отлична грамотност и отлични умения по спелу­ване и на регионално ниво. Така тя зае място сред 30-те най-подготвени деца от цяла България, представители на всяка област, определени за националното състезание. Благодарение на знанията и отличната си концентра­ция Елена се справи чудес­но и на този последен етап, като завоюва шесто място, изпреварвайки повечето от представителите на държав­ни и частни езикови учили­ща. Сега, когато изпитната треска е вече преминала, тя с готовност разказва за всичко, свързано със състе­занието.

„ Включих се в надпрева­рата с опита от миналата година, когато бях първа в училището си, но пета на регионално ниво. Засилих подготовката си и успях. Благодарна съм на моята учителка по английски език Димка Дерменджиева, коя­то ми помагаше и ме напът­стваше. Благодарна съм и на родителите ми, които дой­доха в София и присъстваха в залата, за да бъдат моята морална подкрепа.“

Двата състезателни дни в София са били свързани с много и различни преживя­вания. Най-вълнуващи са се оказали срещите в Амери­канското посолство, където младите хора са разговаря­ли с американци, живели на различни места по света, задавали са им въпроси и с интерес са слушали техните разкази.

Английският език не е единственият приоритет на Елена Бозукова. Тя редов­но участва в олимпиади по математика, география, би­ология, български език и литература. Тази година се е класирала на второ място в областта по география и на трето по биология. Трето място е заела и на велик­денското кенгуру по матема­тика.

По време на разговора ми прави впечатления колко добре се изразява моята съ­беседничка. Започваме да говорим за литература и тя споделя, че с удоволствие пише есета. Дори цитира някои от темите им: „Свободата – състоя­ние на духа“, „Изво­рът на доброто е въ­тре в самия теб“ и т. н. Винаги се стреми да изразява своето мнение по оригина­лен начин. Същото прави и в съчинени­ята си на английски език.

В свободното вре­ме Елена обича да чете книги и да слуша музика. Вълнува се от представянето на Кристиан Костов на Евровизия. Иска Бъл­гария да се пред­стави на ви­соко ниво, „да стои добре в Европа“. От българ­ските изпълнителки люби­ма и е Михаела Филева, а от чуждите – американката Ариана Гранде. Привличат я още филмите и спортът. Може да кара ски, да плува и да играе тенис на корт. Като природолюбителка често се включва в групата на най-ак­тивните туристи от града. Още по-голямо удоволствие и доставя морето и затова чака лятото с нетърпение.

Любопитно ми е при тол­кова много пристрастия с какво свързва бъдещето си това многостранно развито девойче. На първо време – ще продължи да учи в лю­бимата си гимназия, профил „Математика и информати­ка“. А в по-далечно бъдеще може би ще се занимава с архитектура и … музика. Защо пък не? Много пъти на­уката и изкуството се съче­тават, и то твърде успешно!

Другата мечта на Елена е да пътува по света. Иска да опознае и западната, и из­точната култура. Затова ще се заеме с изучаването и на руски език. Вече си пред­ставя как се разхожда из Москва и Петербург, как се наслаждава на чудните бели нощи…

Хората казват, че човек е толкова голям, колкото го­леми са мечтите му. А ние ще добавим – особено когато има всички възможности да сбъдне мечтите си!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене