ВИДЕО: Рекорден брой, над 100 състезатели участваха в международния шах-турнир в Огняново

Над 100 претенденти за участие в осмото издание на мемориалния турнир по шах, „Стилиян Стругов“, се явиха в село Огняново, община Гърмен. Състезателите бяха разпределени в две възрастови групи – подрастващи и възрастни. Броят на участниците в осмото издание на станалият традиционен и престижен турнир е рекорд в историята му, с радост отчетоха организаторите. Спортното събитие има и международен привкус с традиционното участието на най-добрите шахматисти от Република Македония с международна известност от шахматния клуб в гр. Гостивар, Ацко Стойкоски и Якуп Лика. Новите участници от Югозападна България в турнира са шахматисти от Якоруда, Пазарджик, Сливница и Боголин, а новите състезатели от други краща на страната този път се явиха и шахматисти от Варна и Русе. Сред участващите от региона бяха две от „остриетата“ –  Димитър Бозов и Красен Пингов, които оправдаха надеждите да защитят честта на бившата неврокопска околия. Най-голямата радост за организаторите бе и рекордният брой на участващите деца в турнира, над тридесет, което означава, че турнирът е провокирал интересът на подрастващите към най-интелигентния спорт.

След прикючването на турнира в края на миналата седмица, прецизното съдийство присъди 7.5 точки на Емил Младенов от клуб „Сливнишки герой“ гр. Сливница с което бе обявен за шампион на осмия мемориал „Стилиян Стругов“, община Гърмен. Ацко Стойковски от шах-клуба на македонския град Гостивар е негов подгласник, набрал 7 точки. Димитър Бозов от Хаджидимово защити достойно честта на представянето на неврокопския край. Бозов също набра 7 точки но критериите на швейцарската система за класация го отпратиха на трето място. Красен Пингов от шахматен клуб „Никополис ад Нестум“ с. Гърмен, също представи достойно родния край, като набра 6.5 точки, което го класира на шесто място при конкуренцията на 55 състезатели.

Главен арбитър на шахматния турнир бе международният съдия Димитър Илиев, който е и сред основните двигатели на проявата от нейното създаване. Под неговият вещ контрол състезателите се бореха за над 2000 лева награден фонд. От тях, шампионът на турнира получи предвидените 150 лева, а подгласниците му до осмо място също получиха съответни финансови стимули.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене