ВИДЕО: “От киноцетъра до музейната витрина“ е изложбата която откриха в Гоце Делчев

Исторически музей – Попово гостува на Общински исторически музей – Гоце Делчев с пътуващата изложба  „От киноцентъра до музейната витрина”. Изложбата разказва историята на една колекция, собственост на музея в гр. Попово, включваща облекла, предмети и фотоси, свързани с българското кино.

   Експозицията представя автентични народни облекла, накити и аксесоари, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80 – те години на XX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доган Хисал и др, които вече са в територията на Турция. Колекцията е дарена от Студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в с. Светлен, Поповско. Любопитната изложба бе презентирана от уредникът на музея в гр. Попово, Пламен Събев.

    В изложбата са показани и вещи и награди на кинооператора Димо Коларов, заснел „Капитан Петко войвода” и ги подарил приживе на музея в родния си град Попово. Показана е и автентичната камера от престижната за тогавашното време марка „Арифлекс“ с която видният оператор Димо Коларов е заснел култовият сериал.

Изложбата в Гоце Делчев е посветена на 70-години от музейното дело в града. Неврокопчани ще имат възможност да я разглеждат до 15 май

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене