4-годишен козел собственост на Емил Заеков – Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна

Емил Заеков – Бомбата взе 1-място с уникален 4-годишен козел на VI-ят пролетен празник на животновъдството и земеделието, който се проведе днес в град Кресна.

На изложбата бяха представени български породи – „Калоферска дългокосместа“ и „Българска виторога дългокосместа коза, както и Каракачански кучета и овце, натурални храни, местни занаяти и традиции, съобщава кореспондентът на Pirinsko.com.

Автентичният екземпляр на Емил Заеков от симитлийското село Полена отговаря на всички показатели характерни за породата на Калоферска дългокосместа коза и взе първата награда.

След него на 2-ро място се нареди 4-годишния красавец на Слави Петров от Кресна, а на трето място бе награден пак черен козел, собственост на Емил Заеков.

Десетки чистокръвни екземпляри затрудниха журито, но въпреки това те дадоха своята оценка.

В класациите се наредиха животновъдите от симитлийското село Крупник, Радослав и Методи Равначки, Спас Рибарски от Благоевград, Владимир Чалъков от Брежани, кукер №1 на България Димитър Кехайов – Мимо от Банско, който взе първа награда при едногодишните екзембляри, Георги Щерев от Кресна и други участници от Петрич, Враца и Пазарджик.

Припомняме, че породата Калоферска дългокосместа коза се отглежда за кожите и рогата, които се използват за традицията „Сурва“.  Тази традиция  се предава от незабравими времена, от поколение на поколение, като основна роля имат така наречените Кукери,Чауши или Бабугери.

Подготовката за традиционния празник протича целогодишно. Най- скъпото удоволствие са кожите с дълъг косъм, от които се изработват кукерси костюми, които струват от 5000 до 15000 лева.

Хиляди посетиха традиционният пролетен празник на животновъдството и земеделието в град Кресна, който се организира за шеста поредна година от „Съюз на фермерите-Струма“, гр. Кресна в партньорство с Асоциация за автохтонни породи кози в България, БДОБР „Семпервива“, Развъдна асоциация за местни породи овце, Международна асоциация каракачанско куче и Община Кресна.

Кметът на община Кресна Николай Георгиев откри празника на животновъдството и земеделието. И тази година празникът бе със специалното участие на народната певица Валя Балканска и гайдара Петър Янев, а водещ бе Николай Кимчев.

Това е празник на българските изконни традиции, оригиналните български породи и сортове, традиционните продукти и кулинарна култура. Свързан е с настъпването на пролетта и началото на активната земеделска дейност, празник на българската природа. Проявата вече се утвърди като най-мащабното агро-еко изложение в Югозападна България.

Съществува пряка връзка между старите, автохтонни породи и сортове и кулинарните традиции на всяка страна, отделен район и културно етническа група.

Гостите на празника видяха уникални стари български породи.

Калоферските дългокосмести кози демонстрираха изключителната си дълга козина, Българските витороги дългокосмести кози, пък са уникални със спираловидните си рога.

На изложението бяха демонстрирани домашно произведени български сирена, баници и други местни произведения.

Според организаторите му съществува пряка връзка между старите, автохтонни породи и сортове и кулинарните традиции на всяка страна, отделен район и културно-етническа група. Загубата дори на един такъв сорт или порода, оцелели от миналото, автоматично означава и загуба на кулинарен продукт, загуба на поминък, занаят и начин на живот.

Пред сцената играха кукери от благоевградският кв.Струмско, а голямата награда от томболата бяха агне и яре усигурени от организаторите.

 

4-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 14-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 24-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 34-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 44-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 54-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 64-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 74-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 84-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 94-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 104-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 114-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 124-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 134-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 144-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 154-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 164-годишен козел собственост на Емил Заеков - Бомбата е шампионът на изложбата в Кресна снимка 17 – See more at: http://pirinsko.com/4-godishen-kozel-sobstvenost-na-emil-zaekov–bombata-e-shampionyt-na-izlojbata-v-kresna-31709.html#sthash.uDczllmY.dpuf

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене