ВИДЕО: Осъдиха 19-годишен побойник, набил и обрал ученик от НПГ „Д. Талев“ в Гоце Делчев

Осъдителната присъда бе произнесена днес, в Денят на Българската конституция и Денят на отворените врати на Районен съд Гоце Делчев. С импровизиран съдебен процес, ученици от Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев изучаващи право, сложиха съдийските тоги и показаха как протича на практика съдебния процес. Председателят на Районен съд Гоце Делчев, Магдалена Жбантова-Стефанова, обясни защо днес честваме денят на Българската конституция.

Иванка Кехайова, член на адвокатската комисия в Благоевград запозна учениците с историята на създаването на Търновската конституция.

Сюжетът на импровизирания процес бе тематично свързан с наболелият напоследък проблем с насилието сред ученици и млади хора. Превъплътилите се ученици в ролите на  прокурор, подсъдим, пострадал, адвокати, вещо лице, свидетели и съдебни заседатели, показаха завидни познания пред свои връстници за това как работят съдебните институции. Освен това, импровизираният съдебен процес в който бе компетентно „осъден“ 19-годишен младеж-побойник и крадец и бе разигран толкова реалистично, че показаното в съда има и ефект на превенция на лошите навици у младите хора, убедени са организаторите. За добрата подготовка на „съдебния процес“,  учениците получиха предварителна консултация и съвети от председателя на Районния съд Магдалена Жбантова-Стефанова, от районния прокурор Крум Попов и адвокат Ваня Кехайова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене