ВИДЕО и СНИМКИ: На Лазаровден малки и големи брояха врабчета в Баничан

Малки и големи се събраха в гоцеделчевското село Баничан, за да се включат в националната кампания „Ние броим врабчетата“.

За 10 минути участниците в преброяването успяха да изброят 21 испански врабчета, 3 полски и 1 домашно врабче.

„Популацията специално на домашното врабче намалява с приблизително 30%, което е доста обезспокоителна статистика. Ето защо решихме да правим такова преброяване ежегодно. Започваме от днес – Лазаровден. В района тревожната статистика продължава да бъде такава – само 1 домашно врабче и около 25 испански“, коментира Димитър Попов, председател на БДЗП – Гоце Делчев и един от организаторите на проявата.

По думите му статистиката е тревожна за всички видове врабчета, които се срещат в нашата страна.

Заедно с природолюбителите птиците брояха и членове на клуб „Пирински стражи“ към Трето основно училище „Братя Миладинови“ в Гоце Делчев с ръководител Александър Халачев.

Преди това деца от Детска градина „Джани Родари“ поздравиха гостите на Баничан с две песни, посветени на днешния празник – Лазаровден. Малко по-късно малките лазарки обходиха част от домовете на местните жители, за да ги поздравят.

Секретарят на читалище „Изгрев“ в Баничан Румяна Джибова обясни, че традицията да се е възстановена пред около 6 години след 70-годишно прекъсване и в момента се провежда всяка година.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене