Спрягат Мария Габриел за нов български еврокомисар

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел най-вероятно ще е новият български еврокомисар. Това съобщи вестник „Стандарт“, като се позова на свои източници.

Позицията в Европейската комисия остана празна след оставката на Кристалина Георгиева миналата година. Една от първите задачи на новото правителство, което най-вероятно ще бъде съставено отново от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, е именно да изпрати нов еврокомисар.

Служебният премиер проф. Огнян Герджиков вече заяви, че не смята да прави това в краткия мандат на неговия кабинет. Той каза, че ще се стигне дотам, само ако не може да бъде съставено редовно правителство и се наложи да продължи да управлява по-дълго.

Преговорите за ресора, който ще поеме бъдещият еврокомисар, тепърва предстоят. По всяка вероятност обаче Габриел ще поеме ресор, свързан с политиката за младежта в ЕС, разкриват още източниците на изданието.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви още преди два месеца пред президента Румен Радев в Брюксел, че се надява новият български еврокомисар пак да е жена.

До неотдавна посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева също беше спрягана като фаворит, но до момента няма потвърждение на тази информация.

Мария Габриел е евродепутат от групата на Европейската народна партия от 2009 година. Тя е и зам.-председател на ЕНП-Жени, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата. Габриел е много активна в защитата на правата на жените.

През 2013 г. българката получи приза „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене