Скандал! Да, България изхвърли от листата си за кандидат депутат общински служител от Гоце Делчев! Бил агент на ДС!

И “Движение Да България” маха доносниците на Държавна сигурност от листите си, обявиха от политическия проект на бившия правосъден министър Христо Иванов специално за toppresa.com .

Проверка на контролните органи на коалицията е установила принадлежност към структурите на бившата ДС за двама кандидати за народни представители от листите на коалицията. Това са Иван Иванов от град Гоце Делчев служетил в Община Гоце Делчев по подръжка на инсталацията на радиовъзела, шести в листата в 1-ви многомандатен избирателен район (МИР) – Благоевград, номиниран от коалиционните партньори – партия Зелените, и Николай Влаеско, водач на листата на “Движение Да България” в 19-ти МИР – Русе.

Николай Влаеско ще бъде отстранен като кандидат-депутат и като член на “Да, България”. Коалиционният партньор – Зелените, също отстраняват своя кандидат.

Поради крайно ограниченото време, с което разполагаше, за да се регистрира за изборите, и да подготви листите, Коалиция “Движение Да България” нямаше техническа възможност за детайлна проверка на всеки от номинираните, посочват от партията.

В правилата за избор на кандидати на движението е изрично упоменато недопустимостта на това бивши сътрудници на службите да участват в листите. Всеки от номинираните е попълнил декларация, че не е доносничил на ДС.

“Основавайки „Да, България!” ние трябва да сключим помежду си един пакт за почтеност. На първо място това означава, че всеки, който става член на Движението, декларира липсата на принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност”, каза лидерът на движението Христо Иванов при учредяването на политическия си проект.

От “Да България” обявиха, че ще бъдат непримирими към всеки, укрил този факт от биографията си, и декларирал желание за членство или номиниран в листите за народни представители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене