СТРЯСКАЩ СЛУХ! Синдикатите постигнаха своето: Най-големият работодател в Неврокопско – Пиринтекс се мести в Африка?!

НЕЧОВЕШКИ УСЛОВИЯ ПРИ ПРЕГОВОРИТЕ, НЕЧОВЕШКИ СИНДИКАЛЕН ЧАНЧ ПО УСТАВ МОЖЕ ДА ЗАТРИЕ  ФАБРИКАТА, ДАВАЩА ХЛЯБ НА НАД 3500 ЧОВЕКА!

Едно разследване на Владимир ГЕОРГИЕВ

Липсата на каквито и да е принципност и професио­нализъм у синдикатите в го­цеделчевския край може да докара община Гоце Делчев до истински икономически колапс. Коварен слух от из­вестно време насам броди из града – че най-големият работодател в региона – шивашката фабрика Пирин­текс, ще се мести в Африка. За този притеснителен про­цес свидетелстват служите­ли от фабриката пред хора на вестник Топ Преса – юго­западният таблоид и доста притеснителни фактори. На­шата медия от години пише за притеснителните проце­си, които текат на най-ви­соко ниво в предприятието, свързани с постоянното при­тискане от страна на синди­катите над управляващите „Пиринтекс“. Нормално е навсякъде по света има син­дикална дейност, но в град Гоце Делчев видно тази дей­ност е попаднала в непро­фесионални и неподготвени ръце. За достоверността на притеснителния слух свиде­телстват фактори, които са повече от сериозни. Единият от тях е писмото, разпратено от ръководството на „Пи­ринтекс“ до банките, с които работи, в която се заявява, че „Пиринтекс“ ограничава гаранциите си служители на предприятието да теглят преференциално и безпро­блемно потребителски и ипотечни кредити. Вторият фактор е това, че вече се изпращат специалисти на фабриката в Африка, които да проучат терени, локации и работна ръка с цел евен­туалното й преместване на горещия континент. Ръко­водството на „Пиритенкс“ пред Топ Преса и дори на­ционални медии говори с години за лошата среда за правене на бизнес в Бълга­рия, но всеки приемаше тези думи само за „баластра моа­бет“… видно е, че обаче те не са такива. Последните месе­ци предприятието буквално беше поставено на колене от изключително популист­ки и некоректни синдикални искания, които звучат добре, но за мечтите на социа­листическия строй, не при реално правене на бизнес. „Ние сме дошли тук да пра­вим бизнес, а не политика…“, нееднократно уточняваха ръководителите на предпри­ятието, но уви – ние, бълга­рите, си мислим, че просто се гъбаркат с нас.

Сега въпросът е ще си тръгне ли най-големият ра­ботодател в региона и кога? Обърнахме се към предста­вители на ръководството, откъдето лаконично ни по­твърдиха „Да, търсим нови алтернативи…“.

На едно от последните за­седание с местните синди­калисти били поставени та­кива условия, че ако бъдат притиснати собствениците за тяхното изпълнение, то това моментално ще обрече предприятието на фалит и в единия, и в другия случай над 3500 човека ще останат без хляб.

На нас ни е интересно, ако – не дай си боже – това се случи, какво ще обясняват сидникалистите на своите наивни членове?

Следва продължение…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене