Общинска конференция на СБУ в Хаджидимово повери управлението на новия Изпълнителен комитет на д-р Калинка Гайтанинчева

Общинска конференция на Съюза на българските учители проведоха синдикалните организации към КНСБ в община Хаджидимово.

Форумът протече при следния дневен ред – отчет за дейността на общинския координационен съвет на СБУ, докладван от председателя д-р Калинка Гайтанинчева, която е и заместник-директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в с. Абланица, доклад на Контролно-ревизионната комисия, избор на ръководни органи, избор на делегат за националния конгрес на СБУ и избор на делегат за конгреса на КНСБ.

От 28 делегати, излъчени от 7-те синдикални организации от училищата и детските градини на територията на община Хаджидимово, присъстваха 27. Гости на конференцията бяха директори на училища и детски заведения и председателят на ОКС на Съюза на работодателите в Хаджидимово – Александър Белчев, директор на училището в Копривлен.

Конференцията бе открита с химна на синдиката. Изборът на ръководните органи и членове  на Изпълнителния комитет бе явен и всички единодушно избраха за председател Калинка Гайтанинчева, а за секретари на структурата – Асим  Имамов, Юлвин Шамова, Величка Даскалова и Стефка Радева.

За председател на ревизионната комисия бе избрана Гюлфие Газиева, а за членове: Катя Тютюлкова и Камелия Масарлиева. Делегатите на конференцията избраха и Стачен комитет в състав: Нейчо Узунов – председател, и членове: Величка Педева и Дима Урдева.

За делегат на конгресите на СБУ и КНСБ делегатите избраха единодушно Калинка Гайтанинчева. По отчетния доклад на председателя се изказа директорът на СУ „Никола Й. Вапцаров” в Хаджидимово, Марияна Боянина, която заяви, че СБУ в общината вече е сериозен фактор за развитието на образованието и за нея самата като директор синдикатите са чаковник, по който си сверява времето на управление в училището.

Александър Белчев по време на дебатите заяви, че синдикатите и Съюза на работодателите трябва да седнат на откровен диалог с кмета на община Хаджидимово Людмил Терзиев и да обсъдят проблемите, които съществуват в най-малките училища в общината и в някои от детските градини.

Синдикализмът към КНСБ в община Хаджидимово поставя началото си през 1991 година. Според отчета на Калинка Гайтанинчева ОКК на СБУ през отчетния период 2013-2017 година бележи двойно по-висък ръст на членовете. Създадени и възобновени са синдикалните организации в ДГ „Надежда” – Хаджидимово, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Блатска и ДГ „Незабравка” в Копривлен.

„Синдикализмът в община Хаджидимово стана определящ фактор за развитието на образованието. Приоритетите, които следват, са повишаване статуса на учителите и работещите в сферата на образованието, подобряване качеството на образованието в учебните заведения и задържането на децата и учениците по населени места и в общината, подобряване условията на труд за работещите и издигане авторитета на общината на национално и международно равнище.

През отчетният период  са подписани КТД в три от 7-те синдикални организации на територията на общината. Четири години поред ОКС на СБУ, съвеместно с Общинска администрация – Хаджидимово, със съдействието и финансовата подкрепа на кмета Людмил Терзиев, са провеждали чествания на Деня на учителя и са награждавали изявени учители“, се сочи в отчетния доклад на Гайтанинчева.

В доклада си тя посочи също и участията в националния конкурс „Учител на годината”, организиран от СБУ, както и избирането на „Учител на годината” в направление „Начално образование” на двама учители от СУ „Никола Й. Вапцаров” – Хаджидимово – Величка Мандажиева и Таня Типова. В направление „Хуманитарни науки“ – Заприна Глушкова, и в направление „Математика“ – Лидия Фьодоровна, вече пенсионер. И двете са от гимназията в Хаджидимово.

В направление „ Директор и заместник-директори” присъдените призове през отчетния период са били два – за Мехмед Имамов и Калинка Гайтанинчева, като всички изброени по-горе учители са носители и на най-високото почетно отличие в образованието „Неофит Рилски”.

Сред многобройните постижения в доклада на  Гайтанинчева бяха отчетени и получените престижни призове и признания като „Синдикалист за България“, с който е удостоен председателят на СО към училището в Абланица – Асим Имамов, както и двата присъдени призове „Най-добър социален партньор – директор” и „Най-добър социален партньор – кмет”, връчени на директора на гимназията в Абланица  Мехмед Имамов и кмета на Хаджидимово Людмил Терзиев.

„Уважаеми г-н Терзиев, уважаеми служители в общинска адммнистрация от отдел „Образование” – диалогът вече го има, партньорството ни с вас е с традиция и резултатност. Благодарим за всичко направено досега, но то не е достатъчно. Знаем, че проблеми има, те не са само в нашата община, но проблемите се решават най-добре, когато се поставят навреме, когато са с ясно начертани искания и възможности, когато приоритетите в една община започват с образованието.

Имаме цели, имаме задачи, имаме желание, имаме приятели и добри партньори във ваше лице – убедена съм, че ще имаме и успехи в общите начинания, действия и отговорности“, бяха думите, с които се обърна към управниците на община Хаджидимово председателката на СБУ  д-р Калинка Гайтанинчева.

От името на синдикалните организации тя благодари за оказваната подкрепа и съдействие на всички приятели и партньори – родители, представители на местния бизнес, медии, бивши учители и културни дейци на Областния координационен съвет на СБУ, централата на СБУ, общественици и съратници на синдикализма.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене