В Благоевград се проведе първа пресконференция по проект „Трансграничен център за подкрепа на бизнес сред ромите“

Днес – 24 февруари, от 10:30 часа в конферентната зала на Университетски център „Бачиново“ в Благоевград се проведе първа пресконференция на стартиращ проект №CB006.1.31.067 „Трансграничен център за подкрепа на бизнес сред ромите“. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Интеррег – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество България –БЮРМакедония – CCI 2014TC16I5CB006. Водеща организация по проекта е сдружение „Л.И.Д.Е.Р.“, а проектен партньор е Сдружение на ромите „АВЕНА“.

Пред медиите представителите на сдружение „Л.И.Д.Е.Р.“ и „АВЕНА“ Миглена Михайлова – ръководител на проекта, Венета Соколова – счетоводител на проекта (България), Силвия Филипова – координатор на проекта за България, Росица Кънева – технически асистент (България), Соня Гушкова – координатор на проекта за Македония и Драганчо Георгиев – счетоводител (Македония) представиха целите и очакваните резултати от изпълнението на проекта.

 

Целта на проекта, който е насочен към младежи и жени от ромски произход, е изграждане на капацитет сред ромите в общините Благоевград и Кочани, за да започнат свой собствен бизнес.

 

Специфичните цели на проекта са:

– Мотивиране на ромски младежи и жени чрез ползване на добри практики; контакти с успешни предприемачи; посещения на изложения/панаири;

– Изграждане на капацитет сред ромски младежи и жени чрез модулни обучения и наставничество за разработване на бизнес планове.

– Насърчаване на трансграничното сътрудничество между предприемачи от общините Благоевград и Кочани.

Проектът е насочен към сформиране на подкрепяща среда за развитие на бизнес сред предприемачи от ромски произход в центровете за подкрепа в Благоевград и Кочани.

Очакваните резултати са: Повишен капацитет сред младежи и жени от ромски произход за стартиране на бизнес инициативи; Създаден контакт с бизнес организации и ресурси за подкрепа и сътрудничество на младежи и жените от ромски произход; Създадена неформална трансгранична мрежа от ромски младежи и жени с потенциал за развиване на собствен бизнес.

Периодът на изпълнение на проекта е 15 месеца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене