Политическата рулетка в Петрич сериозна преди парламентарния вот, сочи анализ на експертите на информационна агенция www.toppresa.com.

Политическата рулетка в Петрич сериозна преди парламентарния вот, сочи анализ на експертите на информационна агенция www.toppresa.com.

Петрич отново се оказва сред градовете с най-сериозни претенции за включването на местни политически фигури в листите за народни представители. Кандидат-депутатите тръгват да мерят сили за електората във втората по големина община в област Благоевград. Не изненада, а очаквано бившият кмет на Петрич си намери място в листата на Реформатирския блок за тези избори. Вельо Илиев ще заеме втора позиция, след като Стоил Яков повежда листата на реформаторите в Бургас. Обществена тайна са връзките между Илиев и Яков през годините досега, „политическото им другаруване” базиращо се на взаимноизгодни интереси. До бившия многомандатен петрички кмет се очаква да застанат познатите „експерти” по избори начело с титулуваният като човекът-избори Туфчо Сандъкчиев. Отсега са започнали и совалките сред верните на Вельо Илиев и компания кметове на села в общината с ценната подкрепа на бившия заместник кмет Христо Георгиев. Вдясно на партийната сцена в петричко излезе и шестото място за ГЕРБ Петрич, което се отреди за настоящия председател на Общински съвет Георги Динев. Динев влезе в местния парламент с немалък брой преференции от листата на герберите и вероятно на това отново ще разчитат от щаба му. Голямата въпросителна и тук остана как Динев успя да измести десетгодишния координатор на ГЕРБ и бивш депутат Димитър Танев. „Патерицата” на Динев в политическото израстване ще се окаже може би кметът Бръчков, какъвто и намек в първи коментар направи вече бившия координатор Танев „листата е подредена малко по кметски”. На авторитета и на Бръчков ще разчита със сигурност Динев за печеленето на гласове по пътя към парламента. Политическият поглед вляво извежда на дневен ред лидерката на БСП в Петрич Йорданка Атанасова, която извоюва пето място в листата на социалистите, независимо от краткия си председателски и партиен стаж. Подопечната на бившия червен лидер Димитър Капитанов не направи много за столетницата с цел съживяване на структурите по места, като повечето продължават да съществуват теоретично. Негласно се коментира, че партийният двигател остава Капитанов, който влиза нерядко в ролята и на ментор на сегашната лидерка и кандидат-депутатка Йорданка Атанасова, която страни от публични изяви и не се слави с особена популарност. Не на последно място за гласа на петричани ще се бори и войводата Стоян Божинов, който също намери пета позиция в листата, въпреки нахъсването на местната структура. Божинов е настоящ съветник от ВМРО-БНД и често името му изплува до щатни сътрудници на бившата Държавна сигурност. Злите езици свързват кандидат-депутатът и бивш полицай именно с такова подчинение на определени и ползващи се с лоша слава номенклатури от близкото минало.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене