Тъжната история за живота на истинския Светeц – Валентин

С течение на годините, 14-ти февруари е обременен с репутацията на захаросано, търговски ориентирано събитие, изпълнено с кофти бонбони и евтини плюшени мечета. Но този, така наречен  Холмарк празник има много по-тъмен произход, отколкото може да се очаква – такъв, който определено не подхожда за поздравителна картичка.

Свети Валентин, на когото е кръстен Свети Валентин, имал тежък живот. В средата на трети век, римският император (който върви с не-толкова-симпатичното име Клавдий жестокия) забранява на младите хора да се женят, тъй като смята, че женените войници не се бият, както и неженените. Валентин е свят християнски свещеник (и следователно  защитава брака), се противопоставя на постановлението на императора и започнал да жени хора тайно.

Това може да звучи романтично, но имайте предвид: Докато Валентин може наистина да е вярвал в любовта между тези двойки и правото им да се женят, той отказва да се подчини на императора, за да умилостиви Църквата.Християнството все още е атакувано по това време и Църквата се стреми да осигури  колкото е възможно повече последователи,. И бракът, като едно от седемте тайнства е чудесен начин да се направи това.

Клавдий в крайна сметка открива прегрешенията на Валентин, вкарва го в затвора и поръчва екзекуцията му. Валентин е бил пребит до смърт с пръчки и след това обезглавен на 14 февруари Ето защо ние празнуваме Деня на Свети Валентин, (когато го правим) – защото това е денят, в който този римски свещеник е бил насилствено умъртвен (и в крайна сметка той бил провъзгласен за светец).

Разбира се, че историята не обяснява напълно защо деня на смъртта на Свети Валентин  се е превърнал в празник посветен на любовта. За това обяснение, ние се обръщаме към древния римски фестивал „Lupercalia”, езически празник, който празнува плодовитостта и идването на пролетта, която започва на 15 февруари. През годините тези два празника допринесли за светското честване, което знаем и толкова обичаме (или мразим) днес.

Така че, когато подарявате поредната кутия шоколадови бонбони с форма на сърце , или гледате любима романтична комедия, си спомнете за Светеца, който чествате без да си представяте  тежкия му живот и жестоката му смърт.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене