Хотелиери в Банско: „Тази зима я чакаме 20 години!“

„Колегите ми в Банско казаха: „Господин Рагин, тази зима я чакаме 20 години!“. Минус 9 градуса, половин метър сняг, обработени писти. Когато медиите съобщавате обстановката в страната, кажете че при нас е истинският зимен рай! „. Това каза в „България сутрин“ Благой Рагин, председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

„Този сняг ще доведе добра реколта. Навремето хората са предричали каква ще бъде годината според Ивановден и Йордановден“, продължи Рагин. Заедно с директора на Института за оценка и анализи в туризма Румен Драганов и Пламен Иванов от Posoka. com коментираха пред Bulgaria ON AIR има ли отлив на туристи в настоящата зимна обстановка или е точно обратното.

„Туризмът е една много добре смазана машина. Неведнъж сме доказали, че в състояние на кризи ние продължаваме да работим много интензивно. Туристите идват у нас, защото търсят сняг“, подчерта Драганов.

„Сега са най-големите отстъпки за Великден, ранни записвания за морските курорти. Сегашната зимна обстановка е по-скоро време за премисляне и плануване къде да се пътува“, коментира Пламен Иванов. – „Все пак има отлив, да – около 15-20%. Нашите клиенти предпочитат да не пътуват сега“, добави той.

Ски в курортите ни спокойно ще могат да се карат поне до май, прогнозира и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Браншът дори има идея да промотира богатството на родния туристически продукт, като в един ден успее да закрие зимния сезон, да посети спа центровете на страната ни и да открие летния сезон. Избрали сме за това датата 1 май, разказва Рагин.

“Идеята е да се поканят родни и чужди журналисти, в чието присъствие да се закрие зимният сезон в курорти като Банско и Боровец. С хеликоптери на обяд ще ги придвижим да разгледат спа курортите ни като Велинград, Белчин баня, Сапареева баня и Сандански. А вечерта ще открием заедно летният сезон в античният театър на Несебър. Така само в един ден можем да им покажем многообразието на България и възможностите за ски, балнео, спа, морски и културен туризъм”, обясни идеята си Рагин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене