Скандално! Ето как се гаврят с българи, гръцките работодатели у нас! Потресаващ разказ на 27-г. Д. Иванов от село Катунци

Младият мъж едва не загубил зрението си по време на пилене на метална част без очила във фирма „Фестиони“ в петричкото село. Марикостиново и накрая бил уволнен… сякаш нищо не се е случило

За пореден път нечовешкото отношение на гръцки работодател, настанил се в Пиринско, буквално ни потресе. Този път жертва на жестокостта и гаврата е млад мъж от санданското село Катунци – 27 -годишният Димитър Иванов, работил като заварчик във фирма „Фестиони“.
Разказът му е ужасяващ, а последствията потресаващи. За връзката на българските институции, които вместо да защитят пострадал по време на работа работник се опълчват срещу него и за отношението на гърка вижте какво разказва Димитър пред Struma.com.
На 5.11.2016 година отидох на работа във фирмата на гръкия предприемач Йоргос К., „Фестиони“ ООД, която се занимава с изработка на новогодишни украшения и трябваше да изпиля една част. Помолих Йоргус да ми даде очила, защото при пиленето хвърчат много стружки, но той директно ми отказа и заяви: Няма очила, вземи маската за заваряване, и се оправяй. Но с маската не може и аз започнах работа без очила. Както и предполагах ми влязоха стружки в очите, буквално изпищях от болка.
Отидох отново при собственика и му казвам: Пострадах, много ме боли, моля те да ме закара някой до болницата в Петрич да ми извадят стружките и отново безсърдечието на Йоргос ме смаза: Не ме занимавай с глупости, да си внимавал, оправяй се сам. Излязох на пътя и един познат с микробус ме закара до болницата, извадиха ми стружките, и ми дадоха болничен лист, както и документ за травмата. След като ми минаха очите се връщам на робота и още от вратата Йоргос ми заявява :Ти защо идващ, ти си уволнен.
Останах като втрещен, защо ме уволнява, защото съм пострадал по време на работа ли. Оплаках се, дойдоха от инспекцията по труда в Благоевград, уж направиха някаква проверка и познайте какво стана тръгнаха си и заявиха, че няма никаква трудова злополука, че аз не мога да взема нито лев от нараняването ми. Казвам ви всичко това, за да видите за каква експлоатация става въпрос, и как нашите защитават хората с парите, а не работниците -българи. Жалко за такава държава, казва Димитър.
Ние ще питаме инспекцията по труда, какъв е казусът на Димитър, какво е установила проверката на трудовата злополука и защо не му се полага обезщетение, а дотогава изводите за гърците и тяхното поведение у нас, оставяме на вас. Това не е единственият случай на подобна гавра.
Припомняме ви, че преди време ние ви информирахме за това как гърци наемат непълнолетни девойки като сервитьори, не им плащат, използват ги да работят през нощта без договори, и когато си потърсят заплатите намират поводи да не платят. Със скрита камера ви показахме как се държи грък, имащ закусвалня в Благоевград с негова работничка. Тогава инспекцията по труда се самосезира и глоби няколко хиляди лева гръцкия предприемач. Случаят не е приключил. Започваме разследване на казуса „Димитър“.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене