Кметът на Банско се срещна с румънския посланик Йон Гъля

Кметът на община Банско, Георги Икономов, проведе работна среща с румънския посланик в България – Негово Превъзходителство Йон Гъля. Това бе и първата визита на посланика в Банско, на която той сподели удоволствието си от прекараното време по снежните писти на курорта.

Водещ акцент на срещата бе продължаване на доброто сътрудничество на базата на създадената добра практика за взаимодействие между полицейските служби на Румъния и България, осъществяващи съвместни патрули по време на активния туристически сезон в Банско.

„Това сътрудничество дава много добри резултати спрямо румънските туристи и престоя им в зимния курорт“, сподели румънският дипломат.

От своя страна градоначалникът даде заявка за пълно съдействие в случай на инциденти с румънски граждани. Той сподели с Негово превъзходителство ръста на румънски посещения от над 20 % за всяка от последните 3 години. А статистиката показва още, че румънските туристи откриват Банско и през летния сезон, като за последната година е регистриран растеж от 60 %.

„Тези резултати са продукт на активното участие на туристическия бранш на изложението ТТR в Букурещ през месец ноември, където вече 10 години Банско има свой щанд. Планира се през следващата година да се реализират т.нар. В2В срещи в Букурещ между туристическия бранш и румънските туроператори, като се обмислят и възможности за реклама посредством наем на билбордове, медийна реклама и други”, допълни Икономов.

Той сподели с румънския си гост за дългогодишните приятелски връзки на Банско с Румъния, за които доказателство е побратимяването му с румънския град Петрошани през 2008 година и реализираните съвместни евро проекти. Разисквана бе възможността за сътрудничество в културната област, изразяваща се в гостувания на танцови ансамбли и изложби, обединени в „Дни на румънската култура в Банско“.

„Отворени сме за гостувания на румънски изпълнители по време на зимния сезон. Такива културни събития ще обогатят календара ни и възможностите за приятно прекарване в нашия курорт. С тази идея би могло да бъде поставено началото на провеждане на Дни на културата на различни страни като Румъния, Гърция и Македония“, заяви кметът в края на визитата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене