„Мениджър за един ден“ в Белица: Кметът Радослав Ревански отстъпи стола си на десетокласничката Наджие Вакльова

Ученици от Професионална гимназия „Никола Вапцаров“ управляваха днес Община Белица в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“.

Целта на инициативата е да даде начало на кариерната реализация на гимназистите, запознавайки ги в детайли с реалната работа в общинската администрация и ПГ „Никола Вапцаров“.

Възпитаници на училището имаха възможност да застанат от другата страна, като заемат ръководни длъжности и участват във вземането на отговорни решения.

Те обсъждаха различни организационни въпроси, анализираха учебния процес и взаимоотношенията между родители, ученици и учители.

Гимназията в Белица участва за първи път в инициативата „Мениджър за един ден“.

При предварителната подготовка за деня на управлението на Община Белица и ПГ „Никола Вапцаров”, ученическият съвет на свое заседание определи гимназистите, които да застанат начело на двете институции.

Десетокласничката Джеми Ахмед бе избрана за директор на гимназията, а в ролята на неин заместник влезе Алин Вакльов.

Общинското ръководство бе поето от Наджие Вакльова от 10 клас, която стана кмет за един ден. Фатиме Вейсал от 12 клас временно зае длъжността заместник-кмет по хуманитарни дейности, образование и култура, а Общинския съвет оглави дванадесетокласникът Мустафа Вакльов.

Малките управленци бяха посрещнати топло от градоначалника Радослав Ревански, който им даде ценни напътствия в еднодневната им работа като ръководители на администрацията.

В деня на 107-годишнината от рождението на поета от световна и европейска величина Никола Вапцаров, гимназията в Белица, носеща неговото име, проведе импровизирана открита пресконференция „Мениджър за един ден”.

На нея присъстваха местни жители, ученици, учители, кметът Радослав Ревански, председателят на Общинския съвет Ахмед Ахмед, заместник-кметове, общински служители и читалищни деятели.

Запознавайки се с реалната работа на директора на гимназията, изпълняващата ролята на директор за един ден – Джеми Ахмед, обобщи пред всички присъстващи, че работата на директора се оказва, че не е никак лесна.

Ръководителите Джеми Ахмед и Алин Вакльов пък проведоха оперативка, свързана с организационни въпроси, проверка и протокол на училището и извършиха проверка, отчет и анализ на отсъствията – извинени и неизвинени, за месец ноември.

Освен това директорският екип реши да откликне и прие инициативата на БЧК-Благоевград и Регионалното управление на образованието за събиране на хранителни продукти с цел подпомагане на лица и семейства в неравностойно положение. Събраните продукти ще бъдат изпратени в БЧК – Благоевград.

Кметът за един ден Наджие Вакльова отчете пред присъстващите, че още при влизане на цялото временно ръководство в сградата на общината се е сблъскало с ежедневните процеси в работата на кмета, а пред кабинета на Радослав Ревански младите управленци заварили около 20 човека с проблеми от различно естество.

„Запознахме се с дейността на заместник-кметовете, специалистите и общинските служители, както и с дейностите на общината по предоставяне на социални услуги за качество на живот и преодоляване на социалната изолация на хората в неравностойно положение и възрастните“, сподели още Нажие Вакльова.

Съвпадение бе и посещението на Искра Пръшева – член на Съюза на слепите и глухите, на която Община Белица оказва постоянна подкрепа. Точно в този ден Пръшева дойде лично да благодари на общинското ръководство за оказана й наскоро помощ.

В деня на патронния празник на училището кметът Радослав Ревански подари обещания портрет на световно признатия поет Никола Вапцаров на училището, носещо неговото име.

Поздрави учителите, а към учениците отправи следното послание: „В днешния динамичен свят, в който живеем, е много важно да бъдете образовани и информирани. Когато човек е просветен, тогава може да бъде посветен на хората и обществото“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене