Министър Ангелкова и кметът Икономов обсъдиха в Банско готовността за туристически сезон 2016/2017

Във връзка с предстоящото откриване на зимния сезон в Банско, в планинския ски курорт, среща си дадоха министърътъ на туризма в оставка, Николина Ангелкова и кметът на Банско Георги Икономов.

Основна тема на дискусията бе представителите на туристическия бранш, контролните органи и местната власт в общината, да представят готовността си за новия зимен сезон. Освен местната власт и ресорния министър, на срещата присъстваха представители на МВР, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Българската агенция по безопасност на храните, ЧЕЗ България, ИА „Автомобилна администрация“ и други.

Кметът на Банско запозна присъстващите с извършените дейности, свързани с туристическия сектор в навечерието на туристически сезон 2016/2017. Акцентирано бе  върху рехабилитацията на републиканската пътна мрежа, водеща до курорта като всички подходи са обновени и в отлично състояние.

„Основен приоритет за нас в навечерието на предстоящия активен сезон е гарантирането на спокойствието и сигурността на гостите и жителите на курорта. Продължаваме с установената добра практика за осъществяване на съвместни патрули от България, Румъния и Гърция. Освен това въвеждаме нови изисквания към заведенията, работещи в ранните часове на нощта. За да им бъде позволено удължено работно време, ще бъде изисквано поставянето на охрана, която да се грижи за спазването на реда, както в самите заведения, така и в обсега около тях“, увери Икономов.

Проектът за подмяна на остарялата водопроводна и канализационна мрежа в Банско, финансиран с европейски средства, е в своя край. Градоначалникът гарантира на бранша спокоен старт на сезона, като до края на месец ноември всички улици в рамките на градската пътна мрежа ще бъдат с възстановени асфалтови настилки.

Обобщени бяха резултатите от контролните дейности, извършени  за изминалия зимен сезон 2015/2016 г., през който общината е извършила общо 171 проверки на търговски обекти, от тях 86 броя съвместни проверки с представители на НАП, КЗП, Агенция Митници, БАБХ. В резултат на стриктния контрол, внасяния в община Банско туристически данък нараства всяка година, като за 2015 г. е отчетен ръст от 8 %.

С цел намаляване на сивия сектор в хотелиерския бизнес, ще продължат проверките на местата за настаняване чрез практиката „скрит клиент” посредством различни он лайн базирани резервационни системи.

Стана ясно също, че от страна на Агенцията по храните, ще има засилен контрол върху заведенията, които често сменят своите собственици.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене