Обсъдиха предизвикателствата в развитието на социалните услуги в Благоевградско

Регионална среща на тема „Актуални предизвикателства в развитието на социалните услуги“ събра днес в Благоевград ръководители на звена, отговарящи за социалните услуги в общини на територията на област Благоевград.

На днешната среща експерти от Агенция „Социално подпомагане“ и Националния алианс за социална отговорност, както и на Агенция за качество на социалните услуги дискутираха настоящите и предстоящи задачи в работата на социалните услуги в условията на новите нормативни документи.

Срещата се организира от община Благоевград и Национален алианс за социална отговорност, каза за БТА директорът на дирекция „Социална и жилищна политика“ в общината Емилия Халилова. Този форум се прави, за да отговорим на предизвикателствата в социалната работа и новите моменти, тъй като в нашата сфера има изцяло ново законодателство, посочи още Халилова. „Сред новостите са планиране на социалните услуги и това е полезно за целия регион, за всички работещи в социалните услуги да получим информация от Агенция „Социално подпомагане“ и Агенция за качество на социалните услуги.“, каза още тя.

Начинът, по който се осъществява реалната грижа към потребителите няма да бъде променена с новостите в законодателството, но социалните услуги трябва да отговарят на определени стандарти. Със законодателните промени се дава възможност и за разкриване на нови услуги на общинско и регионално ниво, с което ще може да се сключват споразумения между различните общини и съответните потребители да ползват тази услуги, каза още Емилия Халилова.

На срещата днес бяха представени всички социални услуги в община Благоевград. Други общини от областта също представиха част от социалните услуги на тяхна територията.

Срещата се провежда в навечерието на Деня на социалния работник, който се отбелязва от 2007 г. всеки трети вторник на март, каза още Емилия Халилова. Във връзка с празника на ангажираните в тази сфера Халилова посочи, че социалните работници съчетават в себе си умения на психолози, педагози, трудотерапевти, медици, хигиенисти. „Те са от всичко по малко, за да се направи този сборен образ, който да удовлетворява очакванията на потребителите“, каза още Халилова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене