Илияна Йотова: Държавата не е пред фалит

Втори ден не спират коментарите, след като служебното правителство обяви курс към затягане на коланите с въвеждането на нов данък, променянето на ставката на ДДС и вдигане на акцизите.

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше категорична, че държавата не е пред фалит. Тя призова политиците да използват внимателно думите си. Йотова не смята, че е нужно да се тегли заем от МВФ. Все пак тя изрази надежда, че бюджетът, който се подготвя от служебното правителство, ще бъде приет от 49-ото НС.

Темата коментира и външният министър Николай Милков. Той заяви, че в неговото ведомство вече затягат коланите и са готови да съкратят разходите си с 8%.

Указанията на финансовото министерство е всички министерства да съкратят разходите с около 10%.

„Вчерашните реакции на политиците не са нормални, но са обясними в една предизборна обстановка. Имаше и по-силни думи от това, че служебния кабинет иска да ограби парите на хората. Подобни квалификации не правят чест на нито един политик, още повече когато са изнесени от бивш финансов министър, който е в основата на всички тези проекти”, каза Йотова.

„Това, което планираме като съкращения по пера, са за поддръжката на имотите в чужбина, както и някои обществени поръчки в България. Планираме съкращение на краткосрочните командировачни. Нямам информация никъде да се планират съкращения на персонал или намаляване на заплатите”, каза Милков.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене