Програмата на Община Благоевград по повод 145 години от Освобождението на България

С редица мероприятия в Благоевград ще бъдат отбелязани 145 години от Освобождението на България.
Начало на тържествената програма ще бъде поставено на 2 март от 18.30 часа, когато на пл. „Георги Измирлиев“ ще се проведе тържествена проверка (заря). Тя се организира съвместно от 3-то Бригадно командване и Община Благоевград.
Честванията продължават на 3 март от 10.30 часа с ритуал по полагане на венци и цветя на паметната плоча на мястото, на което горноджумайци посрещат войските на IV Мариуполски полк, начело с майор Иван Павлович Орлински.

Непосредствено след това ще започне и тържествено шествие по улица „Трети март“, което ще стигне до площад „Македония“. Там в 11.00 часа ще бъде издигнат националният флаг на Република България. Ще бъде отслужен и молебен за здраве и благоденствие на българския народ, след което ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.

С участие в празненствата се включват и Бригадно командване – Благоевград, Представителен духов оркестър на Сухопътни войски на Република България и РК „Традиция“, Сдружение „14-ти пехотен Македонски полк“ и Младежки парламент – Благоевград.

По повод националния празник на Р България са подготвени и редица съпътстващи събития.
Сред тях са рецитал под надслов „Моя страна, моя България“, който ще се проведе на 2 март от 12.30 часа в РБ „Димитър Талев“, среща разговор с ученици от 13.30 часа отново в библиотеката, както и изложба „Символи на свободата“, която може да бъде разгледана в РИМ – Благоевград.
На 3 март от 11.30 часа ще се проведе и Урок по родолюбие пред Регионален исторически музей.
Община Благоевград кани жители и гости да се включат в тържественото отбелязване на 145 години от Освобождението на България!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене