Оправдаха 4-мата от Сандански за взривения активист на „Евророма“

Четиримата младежи от Сандански, обвинени в поставяне на бомба пред клуба на „Евророма“, която избухна и уби мъж, за пореден път са оправдани. Делото продължава вече 10 г. и няколко пъти е стигало до ВКС и връщано обратно на втора инстанция в Софийския апелативен съд.

Николай Йовев, Васил Георгиев, Стоян Ставрев и Александър Ангов бяха оправдани от Окръжния съд в Благоевград, прокуратурата протестира, а решението няколко пъти бе потвърждавано и от Апелативния съд – София, но ВКС го връща за ново разглеждане.

Преди дни САС за пореден път оправда четиримата.

Трагичният инцидент стана на 29 юни 2012 г. рано сутринта. Тогава 59-годишният ром Малин Илиев тръгвал на работа и чакал пред клуба на „Евророма“ в Сандански микробус, който да качи работниците. На стълбите пред клуба видял чанта и я повдигнал. Тя се взривила в ръцете му. Мъжът бе откаран в столична болница, но след около месец почина от тежките наранявания. За убийството по расистки подбуди, чрез приготвяне и поставяне на самоделно взривно устройство тип „сюрприз“, бяха обвинени четиримата младежи. Трима от тях получиха и второ обвинение за хвърлени две бомбички в квартирата на ученик от ромски произход в Сандански три месеца по-рано. Тогава момчето се отърва невредимо. Според прокуратурата Йовев, Георгиев и Ангов демонстрирали омразата си към ромското малцинство, което било и мотив да извършат двете престъпления.

В домовете на някои от момчетата били намерени химични вещества, от които могат да се направят самоделни взривове. По делото има и трима анонимни свидетели.

И окръжният, и апелативният съд обаче са категорични, че няма никакви конкретни доказателства, че точно тези младежи са извършителите на престъпленията, а обвинителната теза била изградена на предположения и подозрения.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене