2432 лв. са нужни за издръжката на 3-членно семейство

1351 лева е заплатата, която един работещ трябва да получава, за да се издържа и да живее нормално по българските стандарти. За тричленно семейство с едно дете сумата е 2432 лева – това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за четвъртото тримесечие на 2022-ра година.

За една година необходимият месечен доход за издръжка нараства с 203 лева за сам човек, а за семейство – с 366 лева.

Рекордьорът по поскъпване са яйцата – със 147 процента в сравнение с декември 2021 година.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 2,4 на сто спрямо третото тримесечие на миналата година и с близо 18 процента на годишна база, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Нетният месечен доход за издръжка на съответния тип семейства съпоставено нараства с 203 лв. за едно лице за една година към декември 2022 г. 1048 лв. е било декември 2021 г., 1351 лв. вече са нужни за този сам работещ и сам живеещ българин/българка през декември м.г. За тричленното домакинство вече 366 лв. повече са ни нужни, за да можем да поддържаме същото ниво“.

Към ноември 2022 година малко над 1,7 млн. души получават възнаграждение под заплатата за издръжка.

За сравнение през ноември 2021 г. те са били малко над 1,6 млн.

Средно с 40-50% нарастват за една година спрямо декември 2021 г. цените на 20-те жизненоважни стоки в т.нар. малка потребителска кошница.

Заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания Виолета Иванова коментира:

„Хранителните стоки достигат 26% ръст на годишна база, нехранителните – 12,9%. Докато допреди няколко месеца хитът беше сирената, млякото, млечните продукти, колбасите, сега изведнъж хитът са яйцата – увеличението от 16 до 20 ст., повече от двойно“.

„Не потреблението движи инфлацията. Потреблението движи икономическия растеж. Ако искаме да имаме по-висок икономически растеж и хората да се по-добре и да няма толкова високо ниво на неравенства, трябва да стимулираме тяхното потребление, а това става, когато им се вдигат доходите“, коментира в предаването „12+3“ главният икономист на КНСБ Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания.

С минималната заплата в България малката потребителска кошница от 20-те стоки може да се купи 6,6 пъти. За сравнение с най-ниското възнаграждение в Румъния тя може да се купи 11 пъти, а в Германия – 29.

За пореден път КНСБ настоява за втора актуализация на минималната заплата до достигане на 850 лв., за въвеждане на необлагаем минимум, както и за своевременно приемане на Закон за държавния бюджет за 2023 г.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене