Всички акушеро-гинекологични болници и родилни отделения ще бъдат проверени от агенция „Медицински надзор“

Всички акушеро-гинекологични болници и родилни отделения ще бъдат проверени от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН). Това каза пред журналисти доц. Момчил Мавров, началник на кабинета на министъра на здравеопазването. След самосезиране по случай с разменени бебета в столична АГ болница, ИАМН ще провери дали в лечебното заведение е била организирана административната и медицинската дейност правилно. По думите му тези проверки имат за цел сигурност в процеса по слагане на гривните с номера на бебетата и майките им. Сезирана е и Регионалната здравна инспекция в София, която също трябва да провери организацията на лечебната дейност, допълни доц. Мавров.

В отговор на въпрос дали има други такива случаи, доц. Мавров каза, че доколкото му е известно, няма, това било прецедент, който буди недоумение. Фактът, че се е случило, ни дава основание да се замислим дали контролните процедури и нормативните документи дават достатъчно гаранции за това да не се допускат такива бъдещи инциденти, каза още той.

На този етап няма как да знаем дали става въпрос за пропуск или умисъл, тук е мястото на правоохранителните органи да си свършат работата, заедно с ИАМН, допълни доц. Мавров. Резултатите ще покажат дали става въпрос за умишлено действие, за пропуск или грешка. Известно ни е, че управителят на лечебното заведение също недоумява как се е случило всичко, тъй като, според него, има достатъчно гаранции в административната дейност на управляваната от него болница това да не се допуска, но все пак е факт и ще търсим причината, добави доц. Мавров.

По-рано днес Районната прокуратура разследва информация в медиите за разменени бебета в АГ болница в София. От държавното обвинение съобщиха за БТА, че досъдебното производство е започнало преди седмица по сигнал от столичната полиция. Заместник-районният прокурор Иван Стефанов посочи, че по случая са разпитани около 30 души.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене