Бивш шеф на Булгаргаз с още скандални факти за газовата афера на Кирил и Асен: На уиски и коленце обсъждаха как…

Те не знаят какво е да се управлява държава, какво е корпоративно управление, махнаха ме от дружеството, за да намърдат посредници и да ощетят държавата, твърди той

Провокира ме казаното от бившия премиер Кирил Петков, че с моя подпис сме се отказали от евтиния азерски газ. Вчера изкарах част от фактите. Определено тези хора не знаят как се упртавлява държава, корпоративно управление. За това тях не е ясно. Те измислиха една гигантска лъжа миналата година, започнагха атаки срещу Булгргаггхаз, за да отрстранят ръководството, атакуваха и КЕВР, за да намърдат посредниците.

Това заяви в ефира на bTV номинираният за енергией министър в правителството „Габровски“ Николай Павлов за скандала, избухнал в парламента.

„Задължението на азерската страна бе да доставя само на конектора, ние направихме така, че количества газ да влизат по друго трасе на 300 километра. Те нямаха задължение да доставят нито договорните количества, нито на договорена цена, Успояхме да спасим договора и да не плащаме неустойки. Това са стотици милиони долари. ПП нямат никаква заслуга за това“, каза Павлов, коментирайки обвиненията на ПП, че е отказал евтин азерски газ.

„Това, че сме ощетили държавата е абсолютна лъжа. Имаше опасност да загубим договора, защото точноп преди една годиан в кабинета на министър председателя получихме указания да заведем арбитражно дело срещу азерите, също и срещу компанията, която изгражда конектора с Гърция. Знаете ли какво означава това? Прекратяване на договора, стотици милиони долари загубиа и край на диверсификацията“, разкри още той.

„Казвам какви указания дадоха. Ние веднага писахме писмо, с всички съпътсващи рискове във връузка с тези указания. Това писмо бе изпратено до министерството на енергетиката, до министерството на финансите и до БЕХ. И тъй като колегите от борда имаха притеснение, че писмото може да е заличено, ние го изпратихме и в президенството с абсолютно цялата документация.

Българските граждани трябва да знаят едно, зад тези договори стоят стотици часове работа, на юристи, министри на управление на дружествата. Разбирате ли, възмутително е, когато министър председател с негов екип на чашка уиски сядат и четат на коленце отговор по английско право. Това е абсурд“, разкри още номинираният за министър на енергетиката в кабинета „Габровски“.

Павлов отрече неговата кандидатура да е причината кабинетът „Габровски“ да не мине.

„Абсолютно моята кандидатура не е проблем. Моята визитка е ясна. До моето отстрраняване Булгаргаз бе в отлично състояние. За това бях отстранен, защото Булгаргаз продаваше на 30% по-ниска цевна от другите. Това е един  милиард, някой се огледа в този милкиард и се намесиха частни интереси. Виждате в какво състояние е Булгаргаз.

Представете си в един регион се върти един газ, който може да струва 70, 80 или 100 евро. Булгаргаз го продава на седемедсе, но когато се смени ръководството цената става 100 евро и се кешира една разилка от стотици милиони. Това обаче се отразява негативно на цялата икономика“, обясни той.

Павлов каза и как се е стигнало до неговата номинация за енергиен министър.

„Получих обаждане миналата седмица. Преди това не съм се познавал с Габровски. Преди няколко години сме правили коннсултации на мой близък , но нищо повече. Той ме покани за разговор, каза, че е чул хубави неща за мен и ме покани за министър“, каза той и отрече да е човек на президента.

„Не стои въпроса за персоната Николай Павлов. Тук стои въпроса за това, какво се случи след моето отстраняване. Аз съм разговарял за това с президента. Всички предупреждавахме какво ще се случи. Моите предположеня са, че бях отстранен именно заради това, заради посредниците.

Не съм от никоя група. Просто си върша работата. Нямам зависимости, не съм част от никакво лоби. Изпълнявах си задълженията като директор. Никой не е оказвал натиск върху мен“, обясни Павлов.

Той коментира и разследването, водено срещу Кирил Петков и Асен Василев във връзка с доставките на газ. По думите му, има документи, че новото ръководство на Булгаргаз, подкрепено от управляващите отстъпва от националния интерес и подписва договор с азербайджанската компания, в който усреднената цена за четири месеца е четири пъти по-висока.

„Те не можаха да говорят нито един киловат час повече от това, което ние договоригме. Нали обещаха, че интерконекторът щеше да бъде готов на 1 юли, добре, че беше служебното правителство, за да може да се пусне интерконектора. Не са събрани и 14 милиона неустойки от строителя на интерконектора“, каза още Павлов.

Павлов бе попитан, дали би търгувал в Газпром, ако бе избран за министър на енергетиката. „Важен е национаолният интерес, да има диверсификация, да се доставя на най-ниска цена. Виждате, че в момента няма как да се търгува с Русия. След войната ще има и търговски спор“, каза той.

Павлов коментира и казуса с Лукойл

„Лукойл не е бил в моя ресор. Аз отговарях за газа. Лукойл е доставял от евтиния бренд уралс, затова цените на горивата би трябвало да са по-ниски. Българските граждани обаче трябва да знаят, че тепърва газът ще поскъпва. Газът, купен от посредниците, е в Чирен и тепърва Булгаргаз ще го изпомпва и ще го продава. Става дума за цена от 250 лева. Той е много скъп. Цената през зимните месеци ще се определя именно от газа в Чирен. Ако не взимаха от посредници, цената сигурно щеше да е 175 лева“, обясни Павлов.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене