Концерт-спектакъл, награди и торта за 100 години читалище в Симитли

С изключително тържествен и вдъхновяващ концерт-спектакъл, с поклон и признание пред неугасимия дух на самодейците и с голяма празнична торта читалищни и културни дейци, жители и гости на община Симитли, отпразнуваха вековния юбилей на Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1922“ в град Симитли.

Голямата зала на културната институция се оказа твърде малка, за да посрещне всички, които искаха да бъдат в своето читалище за неговия стогодишен рожден ден и да се насладят на таланта на самодейците от школите на „народния университет”. Те представиха красив букет от музика, песни, танци и притчи за „Честит юбилей“. Това са децата от Детски танцов състав „Изворче“, Денс клуб „Бонита“ и школата за мажоретки, школата по актьорско майсторство, школата по народно пеене, Мъжка фолклорна група „Изворите“ и Женска фолклорна група „Детелина“.

Началото на празничния концерт-спектакъл даде водещият Рангел Вангелов с трогателното стихотворение „Вековно читалище“ на Любомир Марянски. Приветствие към всички за „Добре дошли“ отправи Елисавета Георгиева – водещ на събитието и ръководител на школата по актьорско майсторство към просветната институция.

Концерт-спектакълът бе разделен на три блока, като в първия блок се редуваха модерни танци, красиви песни и приказки, аплодирани с голяма емоция от всички присъстващи.

Специален плакет по повод „100 години Читалище – гр. Симитли“ бе връчен от кмета на община Симитли – Апостол Апостолов. С почетен знак и грамота Васил Новоселски – председател на Областен читалищен съвет за област Благоевград, удостои председателя на НЧ „Св. Климент Охридси – 1922“ – град Симитли – Таня Тасева, която отбеляза, че наградите са за целия екип на читалището, който неуморно и с плам работи за обогатяване на духовния и културен живот, съхранение и развитие на народните песни, танци и обичаи, и секретаря Димитринка Байракова. Почетни грамоти и плакети бяха връчени на самодейци, ръководители на школи, на всички, които са оставили къс от сърцето и таланта си в него и са добринесли за развитието на читалищното дело.

На официалната церемония бяха обявени и победителите в обявения конкурс за есе, рисунка и стихотворение на тема „Читалището в моите очи“. С трето място за есе бяха излъчени Гергана Стоименова и Екатерина Бачева. Награди за второ място получиха Пламена Марянска и Георги Попов. Първите места са заслужили Деа Иванова и Ивайла Сандова. За стихотворение награда за трето място получи Михаела Методиева, за второ – Петя Цветанова, а за първо – Михаела Александрова. В категория „Рисунки“ бяха наградени: Пламена Марянска – трето място, Божидар Докузов – трето място и Валентина Ружинска – първо място. Програма продължи с китка от красиви народни песни и танци. А публиката не спираше да аплодира възторжено всички изпълнения.

В края прозвуча „Многая лета“ на Борис Христов, с което самодейците си дадоха обещание следващият юбилей да бъде още по-грандиозен. Тържеството завърши с химна на град Симитли, изпълнен от всички участници в празничния концерт, като за финал на сцената поднесоха и огромна торта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене