Министър Стоянов каза защо литър бензин може да стане 5 лева, а дизелът…

Според него инфлацията твърдо ще започне да намалява в следващите месеци

„Ако рафинерията спре да работи в България, отнякъде ще трябва да внасяме горива. Откъде е първият въпрос, тъй като в момента  няма много свободни на пазара.

Второ, ясно е, че, ако внасяме от някъде, ще е по-висока цената. Да кажем, Гърция, цената в момента там е, мисля, че около 2 евро и все пак е най-високата.

Ако се внася от там, допълнително ще има и някакви разходи за транспорт със сигурност, затова много лесно смятам, че ще отиде литър бензин около 5 лева цената. Това е просто пример, за дизела е нещо подобно, но това е нормалното, ако ти не произвеждаш. Тук трябва да внесеш отнякъде, няма друга възможност“.

Това каза министърът на икономиката Никола Стоянов по Нова Тв.

Проблемът е логистичен – откъде трябва да дойде този петрол. Сега се доставя от Русия през Черно море, другият алтернативен път е през Босфора, но там през октомври вдигнаха таксите 5 пъти и по 20-30 танкера чакат да минат, тъй като забраниха да минават големи танкери и пускат само малки, допълни Стоянов.

„Инфлацията твърдо ще намалява, каза още министърът на икономиката.

Той посочи, че служебното правителство е амбицирано това да стане с бързи темпове.

„Следващите няколко месеца се надяваме инфлацията да спадне чувствително. Не просто се надяваме, а работим за това. Първата стъпка бяха енергийните източници – газът спадна, в момента е важно депутатите да решат за над 200 лева компенсация за тока”, добави той.

Министърът призова народните представители да гласуват и компенсиране заради цените на газа. „Компаниите, за да са сигурни и да имат твърда предвидимост, държат да има гласувано, че ако цената се качи над 200 лв., ще бъдат компенсирани. Това ще помогне за намаляване на инфлацията”, подчерта Стоянов.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене