Нинова разкри как Петков нямал нищо против хартиената бюлетина, а чак сега ПП и ДБ обърнали палачинката

Според лидера на БСП удължаването на настоящия бюджет за следващата година е абсолютно неприемливо

Връзката между култура и политика е да осигурим на културата средства и условия да работят и да се развиват. Това за нас от БСП означава 1% от БВП да се заделят за култура. В най-тежките кризи тези хора са най-изоставени. Това каза пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е и член на Комисията по култура и медии в Народното събрание, по повод скандала в Народния театър.

Попитана дали трябва да бъдат искани оставки в театъра, тя каза: „Не мисля. Да оставят в театъра да си решават въпросите помежду си“

„Президентът даде достатъчно време за консултации между партиите, забави връчването на мандатите, уж за да даде достатъчно време“, коментира тя.

„В този момент текат три сценария – първият е тази вакханалия и имитации на преговори. Вторият – решенията на Народното събрание в тези мътни води. Третият – бюджетът и парите на хората за зимата блокира“, посочи Нинова.

„Това е загуба на ценно политическо време. Изпаднахме в ситуация първият и вторият и да говорят за третия, който не се знае кой е“, каза тя относно връчването на мандатите.

„Служебният кабинет прокара изключително важни решения, много спорни, които едва ли биха минали при редовно управление“, заяви Нинова и уточни, че става въпрос за закупуването на самолети, за влизането в еврозоната и оръжията за Украйна.

„И замрази най-важния въпрос – бюджет, пари, топло за зимата, подкрепа за бизнеса, подкрепа за семействата“, подчерта лидерът на БСП.

„Изненадани сме от тази истерия около хартиената бюлетина. Особено от колегите от „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ“. Ние този законопроект го внесохме в предишния парламент – същия, едно към едно. Тогава бяхме в едно правителство и те тогава нямаха нищо против“, заяви тя. Тогава Кирил Петков дори правил предложения в тази насока.

Тя призна, че БСП също е била за машинното гласуване, но сега е против изцяло машинно гласуване „защото видяхме резултата от това грешно решение“.

Според Нинова удължаването на настоящия бюджет за следващата година е абсолютно неприемливо. „Ако не внесат нов бюджет, ще работим с поправки между първо и второ четене“, заяви тя. По думите ѝ, така може да бъде повишена минималната работна заплата.

„Служебният кабинет внесе предложението за самолетите. До края на годината трябва да платим 30 млн. Точно толкова струват безплатните учебници на учениците“, посочи тя. Според нея, двете теми – съставянето на правителство и бюджета, трябва да се разделят.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене