Мая Манолова: Ще играем лошото ченге по закона за личния фалит

„Ще играем лошото ченге в парламента, което няма да направи компромис с интересите на задлъжнелите български граждани, които чакат този закон, който да ги защити. Ще настояваме и ще алармираме срещу всеки опит на банковото лоби да направи закона неработещ или за всяко лобистко решение на депутатите не в полза на гражданите.“

Това заяви Мая Манолова след работна среща на представители на гражданска платформа Изправи се.БГ с правосъдния министър Крум Зарков относно внесения от Министерски съвет проектозакон за личния фалит.

Манолова поздрави министър Зарков, че е внесъл закон, дълго чакан от хората изпаднали в дългово робство към банки, бързи кредити, мобилни оператори, топлофикации, ВиК-та, лизингови къщи. Тя определи хората с непосилни дългове като „загубили живота си заради това, че трябва да се крият, тъй като са в пълна невъзможност да си погасят задълженията“.

Бившият омбудсман обаче предупреди, че законът трябва да отговаря на очакванията на хората, защото в първоначалните текстове на закона има доста притеснителни законодателни решения.

Като примери в тази посока тя посочи, че:

от закона са изключени физическите лица предприемачи, които са в свободни професии – занаятчии, инженери, счетоводители, архитекти, юристи.

производството е твърде скъпо, тъй като за всяко действие синдици ще получават по една минимална заплата или около 3000 лв.

прагът от 10 минимални заплати като долна граница на дълга

банките, при които задълженията за ипотека са изключени от обхвата на закона.

Според експертите на гражданската платформа процесите по задлъжнялост и неплатежоспособност на гражданите се задълбочават заради липсата на всякаква подкрепа от страна на държавата към хората, които плащат непосилни сметки за ток, парно, дърва за огрев, пелети, жилище, квартира…

Припомняме, че Мая Манолова изготви и внесе Закон за частния фалит още като омбудсман и след това законът беше внасят и в парламентите с участие на представители на Изправи се.БГ.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене