Компютър настройва камбаните на храма в Мелник

Ако искате да усетите и да видите Бог, задължително трябва да посетите 15-вековната църква „Света Параскева-Петка“.

Там всеки ще намери своята истина и своя отговор за това как изглежда Създателят.

Ктитор

Древният храм възкръсна буквално от пепелта, за да се превърне в най-притегателното място за поклонници, миряни и туристи. През 2004 година археолозите откриха останки на уникалната църква. Тя е била изградена изцяло от камъни – ломени и речни. Днес тя е възстановена в автентичния й вид. В продължение на 12 години я гради камък по камък бизнесменът Живко Литов, който е сред основните инициатори за възкресяването на древната света обител. Църквата отваря врати и благодарение на десетки местни хора, които не жалят труд и време, за да помогнат в богоугодното дело. За да може през 2016 година молитвеният дом да извиси величествената си снага в горния край на най-малкия ни и пълен с история и загадки град. Макар че по думите на мелничани един храм никога не е изцяло завършен. Напротив, той се гради и надгражда десетки, а понякога и стотици години.

Мелничани са признателни, че Живко Литов не спира да осигурява средства за възстановяване на старите църкви в градчето, някои от които са изследвани от археолозите още през 70-те години на миналия век.

Храмът

Постройката е на площ от близо 85 квадратни метра. Десетметрова камбанария издига снага към небето, а на нея са монтирани 7 камбани, изработени  в град Каменск в Русия. Те  имат няколко вида мелодии на звънене, които могат да се пускат и чрез компютър. Дворът пред самия храм придава на мястото характер на истински манастирски комплекс. Стените и куполът на храма са изографисани майсторски. Новият иконостас е дърворезбован в Охрид от резбари, които са наследници на прочутата Дебърска художествена школа. Там е измайсторен и владишкият трон.

Вяра

„Изпитваме уважение и страх, когато се засегне темата за църквите, защото те не са атракция, а молитвени домове. Всичко, което правим за Бог, не е достатъчно. Истината е, че го правим и за себе си, за нашето спасение, защото човек не може да живее без вяра“, споделят местните хора, които днес се гордеят с възстановената църква, осветена преди 6 години от Неврокопския митрополит Серафим. Жителите на Мелник и гостите на града се молят за здраве и благоденствие и палят свещи в молитвения дом. Щастие е за всеки свещеник да служи в подобен храм.

Мощи

Храмът се намира в източното подножие на платото Свети Никола, под древния манастир „Света Зона“. Местният свещеник пази ключовете на църквата и е готов да отвори портите на светата обител за всеки, който иска да усети и да види Бог. В олтара на църквата се съхраняват частици от мощите на трима светци – на свети Пантелеймон, на света Параскева и на свети Климент Охридски.  На камбанарията са монтирани 7 камбани, изработени в град Каменск в Урал и имат няколко вида мелодии на звънене, които могат да се пускат и чрез компютър.

Три пъти става жертва на земетръси

Църквата е разрушавана от три земетресения – през IV десетилетие на ХIII век, в края на ХVI – началото на ХVII век и през втората половина на ХVIII – началото на ХIХ век. През втората половина на ХVI век при нея е възникнал малък манастир, а през ХIХ век – и некропол. Патронът й през първия й период не е известен. През втория период е променен и тя е посветена на светицата Преподобна Параскева Петка Епиватска, Търновска и Българска застъпница и закрилница, чиито свещени мощи са тържествено пренесени през 1231 г. в средновековната българска столица Търново от цар Иван Асен II. Днес те се намират в румънския град Яш./Телеграф/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене