Мария Юрганчева, кандидат за народен представител от БСП: Институциите и фирмите, предлагащи туристически продукт трябва да обединят усилията си

„Трябва да се обеднят много институции и фирми, които предлагат туристически продукт и да продаваме един общ продукт“, това каза в интервю за радио Благоевград Мария Юрганчева, кандидат за народен представител от листата на Коалиция „БСП за България“ в 1МИР Благоевград. Като бивш кмет на село Баня и предприемач, занимаващ се с туризъм, Мария Юрганчева има визия за развитието на региона Банско, Разлог, Баня.

„Трябва най-вече да имаме добра инфраструктура. Инфраструктурата определя пристигането на туристите, къде те да отидат, къде да се движат. Трябва да има и обща реклама. Сега в региона всеки сам си прави нещо – изгражда хотел, прави механа или предлага някаква атракция. Всеки популяризира неговия си продукт, но ние трябва да предлагаме общ продукт“, категорична е Мария Юрганчева. Според нея е необходимо да се работи комплексно в областта на туризма, като се обхване както инфраструктурата, така и местата за нощувка и хранене, но също и кътове за отдих и исторически места, на които да се види поминъка, историята и културата на определения регион.

„Нашият регион е един от най-красивите и най-богатите на дадености. Ние имаме минерални извори, имаме три красиви планини – Пирин, Рила и Родопите, имаме исторически места, на които хората трябва да дойдат“, смята Мария Юрганчева и допълва, че всичко това трябва да бъде показано на хората по подходящ начин, за да има развитие на туризма. „Имаме пистите на Пирин в Банско, но също така можем да направим писта и на „Кулиното“ в Разлог. Трябва да популяризираме минералните извори на Баня, на Елешница, на Добринище. Това е богатство, което хората трябва да видят“, категорична е Мария Юрганчева, кандидат за народен представител от БСП.

Като един от основните проблеми на туристическия бранш в района, тя начерта инфраструктурата. Според нея туристите идват, но никой от тях не иска да се движи по улици без тротоари или по такива, които не са ремонтирани повече от 30 години. „И в Баня, и в Разлог, и в Добърско и в Банско има фрапираща нужда инфраструктурата да бъде ремонтирана. Трябва да се изградят и кътове за отдих, в които хората хем да седнат, хем да се огледат и да видят красотата на региона“, категорична е Мария Юрганчева. Според нея, все още не е показана напълно красотата на този регион и огромните възможности за туризъм, които предлага той.
„Навсякъде по света хората правят мероприятия, фестивали, концерти, състезания – това са събития, които водят туристи. Когато туристът дойде тук, той трябва да хареса този регион, трябва да се влюби в него и да не идва веднъж, а да се връща всяка година, защото тук се чувства като в дома си“, смята още кандидатът за народен представител от листата на левицата в Благоевградска област.

Мария Юрганчева е категорична, че управленския опит, който има като кмет на село Баня, ще й бъда много полезен в бъдещата й работа като народен представител. „Един кмет познава всички проблеми на конкретното населено място и на региона. Аз, като кмет на Баня се опитах да я покажа на света чрез редица мероприятия. Създадох фолклорен фестивал „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“. Тази година беше неговото пето издание и съм горда, че хора, които дойдоха за първи път в Баня да видят този фестивал, идваха и в годините след това. А тази година селото вече беше препълнено. Историята на Баня трябва да се покаже, така както трябва да се покаже и историята на Разлог. Този регион е известен с римските пътища, с римската баня, която по легенди е връстница на Траяновата колона в Рим. Това са неща, които трябва да се покажат и хората да научат за тях. Ако аз стана народен представител – това ще бъде моята цел“, каза още Мария Юрганчева.

Тя призова хората да я подкрепят и да гласуват за нея с номер 28 в бюлетината и преференция 107. „Когато всички гласуваме, когато се подкрепяме, аз вярвам че успехът ще бъде с нас“, категорична бе Мария Юрганчева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене