Мъжете гледат голямата картина, рискуват по-смело, докато жените изпипват детайлите и са по-внимателни в рисковете,

Цветелина Узунова : Жените в големия бизнес стават все по успешни!

Неврокопчанката Цветелина Узунова, уважаван журналист и PR експерт, тази година стана част от международното жури за  престижните световни награди за жени в бизнеса Stevie Awards със седалище в САЩ, писа Топ Преса преди време. Тя оцени близо 100 проекта и постижения на дами от цял свят. Цветелина беше част от журито в две категории „Медии и социални мрежи, създадени от и/или за жени”, и „Жена на годината, допринесла за промени в обществото”. По темата дамата даде ексклузивно интервю за журналистката Маргарита Енчева и нейния сайт. 

Цвети, жени и бизнес е тема, която все още предизвиква иронични усмивки, особено сред т. нар. силна половина на обществото. Усети ли това, когато оценяваше бизнес проектите?

Позволи ми да не се съглася напълно с теб, Марги. Подобни иронични усмивки към бизнес дамите може да има у нас, на Балканите, за жалост, но в развитите държави нещата стоят по съвсем различен начин. Някои от проектите, които разглеждах и оценявах, бяха на дами, които постигат обороти и печалби от стотици милиони долари. Общото ми впечатление е, че жените в бизнеса стават все по-успешни. Разликата, която установявам, сравнявайки ги с успелите мъже, е, че не видях женски проект, фирма, бизнес, иновация, инициатива, която да няма някакво специално социално послание, благотворителност, подкрепа за нуждаещи се. Ще дам пример с една афро -американка от Ню Йорк. Израснала в бедно семейство, в гето, винаги си е мечтала да има свой дом. Полага огромни усилия да учи, да бъде приета в престижен университет. В момента тя управлява бизнес с недвижими имоти за милиарди. И паралелно с това е направила своя фондация и специална програма за покупка на жилище от млади семейства, пак афро-американци. Тя им помага да се сдобият с първия си дом. Не им подарява апартаменти и къщи, но значително облекчава семейния разход за това. Давам този пример, за да подчертая, че жените в бизнеса имат особена чувствителност към останалите и с радост споделят успеха си- емоционално и даже финансово. Жените сякаш повече разбираме вселенския принцип „Първо дай, за да получиш”.

Коя от идеите виждаш реализирана след време и в България?

Сред кандидатките за награди имаше много с  проекти, посветени на майчинството, на ролята на кърменето за здравето на бебето, на подкрепата към младите родители въобще. Мисля, че такива инициативи имат място и у нас, предвид срива в образователната система и огромната отговорност, която родителите имат, за да отгледат здрави и възпитани с правилни ценности деца.

Друг проект, който много харесах и оцених високо, беше на дама от Австралия. Тя управлява хотел в планината, в който можеш да отседнеш и с домашните си любимци, да се храниш здравословно, да яздиш. Близо до тази сграда е изградила втора – също толкова луксозна, но предназначена за почивка и процедури на хора с увреждания. Наела е медицински персонал, създала е всички необходими удобства. Това не е болница, не е рехабилитационен център, а наистина място за почивка. Единият бизнес поддържа другия да е по-социално ориентиран, с по-ниски цени, но със същото качество. Когато правиш всичко с желание, с мисъл, с отношение към клиента, успехът не закъснява. Ние имаме много да се учим в сферата на туризма – не само в хотелите по морето, но и в къщите за гости, хижите, заведенията, навсякъде. Нивото на обслужване, за жалост, е доста ниско и това ни прави не особено примамлива дестинация на туристи от по-висок клас.

Какво усещане остави у теб този конкурс?

Различни впечатления добих от журирането. Нещата доста са се променили. Аз имам тази награда от 2013г. за луксозното дамско бизнес списание, което издавах тогава. Сега видях една тенденция, която ми се стори доста странна, а именно- в някои проекти, още преди да се разкаже за самата инициатива или бизнес, се подчертаваше, че екипът на фирмата подкрепя ЛГБТ общността  или джендър политиките, както ги наричаме тук. Струва ми се доста опасно за обществото, опитвайки се да защитим правата на една група, всъщност да й дадем привилегии пред останалите. А и подобен аргумент не може да бъде основен критерий дали един проект е успешен, дали заслужава награда или не. Поне не и за мен. Но като цяло съм изключително доволна от този шанс, защото събрах много впечатления, проектите провокираха у мен много нови идеи, създадох интересни контакти в различни държави. Това ще ми помогне да развия идеите си около новия ми сайт www.bwoman.bg. А и да си призная, изпитвам и удовлетворение, защото чрез мен България беше представена в едно авторитетно международно жури.

Имаше ли българки в класацията и на кого всъщност даде най-високи оценки?

За съжаление, въпреки моя апел в социалните мрежи още преди година да кандидатстват и българки, такива нямаше. Поне в моите категории. Това е пропуск, защото наградите са престижни и много хора научават за успехите ти.

Една от най-високите оценки, които дадох, беше на бизнес дама от Турция. Тя е бивша учителка, съпругът й също. Двамата напускат професията, създават магазини за машинни масла, после една бензиностанция, втора. В момента те притежават 1800 бензиностанции под марката OPET. Жената отговаря за социалните дейности на корпорацията и е сред най-уважаваните бизнес дами в страната. Благодарение на нея, за първи път в Турция жени започват да работят в този бранш. Дотогава не е имало такъв случай. Тя се занимава и с обучения на жените във фирмата, подкрепя образованието им, кариерното им развитие. Другото интересно е, че си е поставила за цел веригата да има най-чистите и поддържани тоалетни- проблем, който тя решава за кратко време. Хареса ми нейна мисъл: „Където има жена, има бъдеще”. Без колебание й дадох много висока оценка, защото съм наясно какво усилие коства да се бориш за правата на жените  в Турция. Също висока оценка дадох на адвокатка от Египет, която е посветила обществената си работа на подобна  мисия. Много бяха интересните проекти и наистина съм впечатлена от постиженията на жените по света.

Жените са реалисти, а мъжете – мечтатели и това обуславя успехите им в това, с което се захванат. Така ли е?

Аз бих казала, че мъжете гледат голямата картина, рискуват по-смело, докато жените изпипват детайлите и са по-внимателни в рисковете, обмислят старателно всеки свой ход. Това е плод на вроденото майчинско чувство- да дадеш грижа и сигурност по най-добрия начин. В това е чарът и уникалността на бизнеси, създадени и управлявани от жени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене