Вечерни новини! Берлускони: Западът притисна Путин да нападне

Дори либералите от “5 звезди” са против доставянето на повече оръжия за Киев

“Кавалерът” вижда стратегически грешки на Москва

Бившият премиер на Италия и лидер на десницата в страната Силвио Берлускони оправда действията на руския президент Владимир Путин срещу Украйна и нейния държавен глава Влодимир Зеленски. Незалязващата звезда на политическата сцена на Апенините обяви в интервю за първи канал на държавната телевизия РАИ, че целта на “специалната операция” била единствено да бъде подменено правителството на Зеленски с кабинет от “добронамерени министри” без да се пролива кръв. Берлускони не бил разбрал единствено защо Русия била изтеглила войските си от района на Киев, а не била продължила обсадата на столичния град.

“В началото на годината Путин изпадна в една изключително трудна ситуация, бих казал драматична. Ръководителите на двете проруски републики в Украйна отидоха в Москва, говориха пред медии, срещаха се с министри и накрая бяха приет и от него, за да му кажат, че Зеленски “увеличава атаките срещу нашите сили, срещу външните граници, вече сме дали 16 хил. жертви, молбата ни е да ни защитиш, защото ако не ни защитиш, не знаем докъде ще стигне Киев”. И Путин е бил подкрепен от руския народ, от партията си, от министрите си, за да изобрети и започне тази “специална операция”. Според замисъла му руските войски трябвало за една седмица да бъдат в Киев и да заместят хората на Зеленски с добронамерени министри, като след още една седмица се върнат обратно. Но те се сблъскаха с неочакваната от Путин съпротива на украинските войски, яко подкрепяни с всевъзможни оръжия от Запада. Сега войната продължава вече над 200 дни, увеличават се жертвите, въобще положението е изключително тежко. А аз не разбрах единствено защо руските войски се пръснаха навсякъде в Украйна, а изоставиха Киев”, заяви в обръщението си Берлускони.

ТВ-изявлението на четрикратния премиер на Италия предизвика острата реакция на някои лидери преди всичко от левия политически спектър. Като водачът на центристкото движение “Действие” Карло Календа набеди Берлускони, че говорел като “генерал на Путин”. В същото време президентът на националното движение “5 звезди” и бивш министър-председател Джузепе Конте заяви пред журналисти, че в новия парламент, който трябва да бъде избран на предсрочните избори в неделя, неговите съпартийци ще се противопоставят решително на изпращането на повече оръжия в Украйна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене