В края на октомври община Благоевград става собственик на 23-те павилиона „Лафка“, пускат ги на търгове

В края на октомври община Благоевград става собственик на 23-те павилиона „Лафка” с изтичане на договора й с „Булгартабак – Трейдинг“ АД на 29.10.2022 г. Павилионите бяха затворени в края на февруари 2020 .г заради закриване на веригата и оттогава не се ползват като търговски обекти. След приемане на обектите комисия начело с главния архитект Л. Огорелков ще направи оглед на павилионите и местоположението им и ще прецени кои са на неудобни места и е по-добре да бъдат преместени и къде.

За да се обяват търгове за отдаването им под наем обаче, трябва да се определят базисни наемни цени, защото такива няма фиксирани в общинската Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество за преместваеми обекти, собственост на общината.

Кметът на Благоевград е внесъл предложение до ОбС да се определи начална базисна цена от 100 лв. без ДДС за наем на поставен преместваем общински павилион с площ до 5 кв.м в идеален център и Първа зона, като за всеки квадратен метър от площта се добавят по 10 лв. отгоре. Така наддаването за месечна наемна цена например на павилионите „Лафка”, които са по 4 кв.м, ще тръгне от 140 лв. без ДДС.

В предложението си за допълване на наредбата градоначалникът залага и отдаване под наем на общински павилиони с по-голяма площ. За такива от 5 кв.м до 10 кв.м в идеален център и Първа зона се предлага началната цена да се определя върху база от 110 лв., върху която да се начисляват още по 5 лв. за всеки квадратен метър над тази площ, а за тези над 10 кв.м базисната цена да е 120 лв. без ДДС плюс 5 лв. за всеки кв. метър над тази площ.

Кметът на Благоевград настоява ОбС да въведе твърда базова наемна цена от 15 лв. на месец за 1 кв.м открита общинска площ, включително и за хладилна витрина пред търговските обекти, тип табак, във всички зони в общината. Иска се и въвеждане на минимална цена от 5 лв. на 1 кв.м за наем на открит общински терен за продажба на хранителни и промишлени стоки за всички зони в общината.

ОбС ще се произнесе по предложението в края на октомври, а търговете за отдаване под наем на павилионите се очаква да се проведат в началото на 2023 г.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене